REVIV
Запазете час

  Важните микроелементи в организма и интравенозните инфузии

  микроелементи

  Всеки ден чуваме за микро- и макроелементите в организма и за ролята им за красотата и здравето. И все пак болшинството хора не са съвсем наясно кои точно са микроелементи и какво е значението им за баланса на тялото ни, за нормалното му функциониране и за благополучието ни в ежедневието. Както и кой е най-добрият начин да ги доставим на организма.

  Микроелементите участват в метаболизма на човешкия организъм и повлияват имунната система. Недостигът или излишъкът им води до различни метаболитни промени. Най-малката промяна в нивото на микроелементите може да доведе до промени в антиоксидантната защита на организма. Ето защо нарушаването на баланса на някои есенциални за организма микроелементи като цинк, селен и мед, се свързват с появата на редица злокачествени заболявания.

  Естеството на микроелементи

  Минералите са елементи, от които тялото ни се нуждае за нормално развитие и функциониране. Някои от тях са необходими на организма в големи количества – като макроелементите магнезий (Mg), калий (K), натрий (Na), калций (Ca), сяра (S), фосфор (P).  Други – в по-малки количества – като микроелементите цинк (Zn), желязо (Fe), йод (I), хром (Cr), мед (Cu), флуор (F), молибден (Mo), манган (Mn), селен (Se).

  Концентрацията на микроелементи в човешкото тяло варира от 0,1% до 0,0000001% от телесното тегло или по-малко от 1 µg/g тъкан (микрограм/грам). Някои от микроелементите могат да бъдат токсични, ако се консумират в големи количества. Например единична доза селен (Se) не може да надвишава 400 mcg.

  Микроелементите и здравето

  Въпреки микроскопично ниското съдържание в човешкия организъм, микроелементите играят много важна роля за поддържането на правилното функциониране на всичките му системи. Недостигът им води до сериозни здравословни проблеми.

  Ето каква е ролята на микроелементите:

  • участват в синтеза на хормони (йод, хром, цинк, мед);
  • имат антимикробен ефект (цинк, мед, манган, селен, сребро);
  • засилват образуването на антитела (цинк, манган, мед, желязо, йод);
  • действат като коензими (ензимни активатори);
  • повишават фагоцитната активност на левкоцитите (цинк, ванадий, кобалт, мед, манган);
  • част са от биологично активни съединения (йод е част от хормоните на щитовидната жлеза, хром – инсулин, кобалт – витамин В12, желязо – хемоглобин).

  Какви могат да бъдат причините за дефицит на микроелементи?

  Дефицитът на микроелементи може да бъде причинен от три основни фактора:

  • недостатъчното им усвояване;
  • повишеното им потребление при физиологични и патологични реакции на организма;
  • увеличените загуби.

  Причините за недостатъчното усвояване най-често са нарушения на храносмилателната функция и усвояването на елементи (при хора в напреднала възраст, както и при страдащи от синдром на раздразнените черва), нарушение на усвояването на елементите в организма (при ферментопатия), както и наследствени (генетични) нарушения на метаболизма на елементите.

  Приемът на някои категории лекарства, като диуретици, лаксативи, увеличава загубата на елементи чрез изпражненията. Повишената загуба на микроелементи може също да бъде свързана с болест, повишена физическа активност и стрес. Тези дефицити трябва да бъдат попълнени, за да може тялото да функционира безпроблемно. Повишена консумация/загуба на микроелементи се наблюдава и в периода на интензивен растеж на тялото, бременност и кърмене. Например мъжете над 50-годишна възраст трябва да следят нивата на микроелементите мед, цинк и селен. Те играят основна роля в антиоксидантната защитна система

  Важен фактор в метаболизма на елементите е техният антагонизъм. Излишъкът от калций води до намаляване на нивата на желязо, излишъкът от желязо води до намаляване на абсорбцията на цинк, излишъкът от цинк влошава наличността на манган и т.н.

  Микроелементи и интравенозната витаминна терапия

  Интравенозната витаминна терапия предлага както балансирани комплекси, така и монопрепарати, които ще помогнат за запълване на дефицита на микроелементи в организма. Предимството на интравенозното приложение на микроелементите е тяхната висока биодостъпност. Коктейлите с витамини, микроелементи и антиоксиданти помагат за запълване на дефицитите и връщане на баланса в работата на тялото. Дозировката им е прецизно изчислена, а усвояването им е 100%, което гарантира “храненето” на тялото в случай на синдром на раздразнените черва или пречка от дейността на стомашно-чревния тракт.

  Инфузионната терапия помага да се справим по-добре с различни предизвикателства за здравето и кондицията на тялото ни не само по време на болест, но и в ежедневието, при увеличени умствени и физически натоварвания.

  Често задавани въпроси


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™