REVIV
Запазете час

  Витамини В и значението им за здравето

  Витамин B

  Витамини В са основни хранителни вещества, необходими за здравословния растеж на клетките. Те участват в много важни биологични процеси в тялото, включително производството на енергия. Според проучванията тези водоразтворими хранителни вещества са от съществено значение за функционирането на мозъка, сърцето, имунната система, черния дроб и всяка друга клетка и тъкан в тялото. Въпреки че се съдържат в много храни, особено зеленчуци и яйца, има смисъл да ги приемате и под формата на добавки или чрез интравенозни инфузии, за да сте сигурни, че получавате оптималната си дневна доза.

  Тази група включва 8 витамина

  Всеки от тях изпълнява редица важни функции в човешкото тяло – тиамин (В1), рибовлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), биотин (В7), фолат (В9) и кобаламин (В12). Приемани едновременно, те взаимодействат мощно помежду си. Някои от тях са антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали, причиняващи увреждане на клетките и водят до болести и преждевременно стареене. Други подобряват функцията на имунната система или участват в образуването на кръвни клетки. Достатъчното количество витамини от група В в организма е ключът към здрава нервна система и енергия.

  Витамини В са част от много витаминни коктейли за интравенозно приложение.

  Какво представлява това чудодейно съединение?

  • Витамин B1 (тиамин)
   Той участва в ключови механизми за синтеза на клетъчна енергия и е необходим за нормалния метаболизъм на мазнини, глюкоза и протеини. Дефицитът му може да доведе до влошаване на активната (краткосрочна) памет, дезориентация. Доказано е, че развитието на болестта на Алцхаймер е тясно свързано с класическия дефицит на тиамин, тъй като и двете състояния са свързани с когнитивен дефицит и намален метаболизъм на глюкозата в мозъка.
  • Витамин B2 (рибофлавин)
   Той е важен компонент на флавопротеините, коензими, които метаболизират въглехидратите, липидите и протеините. Рибофлавинът също така насърчава производството на енергия или АТФ (аденозин трифосфат). Страничните ефекти от дефицита на витамин B2 могат да включват слабост, рани около устата, лющене на кожата, възпалено гърло, чувствителност към светлина.
  • Витамин B3 (ниацин)
   Той функционира като междинен продукт под формата на никотинамид аденин динуклеотид (NADH) в гликолизата и цикъла на Кребс, два основни цикъла на производство на енергия в човешката биохимия. Освен това понижава нивата на холестерола в кръвта. Ниските нива на витамин B3 са свързани с развитието на болестта на Паркинсон.
  • Витамин В5 (пантотенова киселина)
   Той помага за създаването на коензим, който синтезира мастни киселини, липиди, холестерол и ацетилхолин. Дефицитът на пантотенова киселина (B5) е рядък при здрави пациенти, тъй като витаминът се намира в храни, богати на растения и животни, или може вече да се добавя към готови храни (като зърнени храни). Но дефицитът може да възникне поради малабсорбция. Ето защо интравенозната инфузия е отличен начин за доставяне на основните вещества за поддържане здравето на  организма.
  • Витамин B6 (пиридоксин)
   Той осигурява нормалния метаболизъм на протеините, синтеза на невротрансмитери, а също така предотвратява развитието на ретинопатия. Дефицитът на пиридоксин може да причини анемия, заедно с ниски нива на хемоглобина. Размерът на червените кръвни клетки е нормален или малък, въпреки че способността им да пренасят кислород е намалена. Това може да доведе до мускулна слабост, умора, дерматит, язви в устата, объркване, задух, раздразнителност.
  • Витамин B7 (биотин)
   Той повишава активността на ензимите, участващи в метаболизма на въглехидратите и мазнините. Важен е за здравето на ноктите и косата. Дефицитът на биотин може да причини слабост, загуба на коса и обриви около очите, носа и устата.
  • Витамин B9 (фолиева киселина)
   Той е от съществено значение за тялото да произвежда ДНК и да възстановява протеините. Дефицитът на фолиева киселина може да доведе до съсирване на кръвта, инсулт, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане.
  • Витамин B 12 (кобаламин)
   Той е необходим за образуването на червени кръвни клетки (еритроцити), както и за образуването на миелиновата обвивка на нервите. Дефицитът на B12 може да причини неврологична дисфункция, включително миелопатия, невропатия и невропсихиатрични разстройства, както и анемия.

  Тялото абсорбира витамините от група В по-ефективно чрез доставяне чрез интравенозна инфузия, отколкото когато се приемат през устата. Освен естествената стомашно-чревна бариера, някои заболявания като цьолиакия. Също така болест на Крон или други автоимунни заболявания възпрепятстват усвояването на тези витамини през стомашно-чревния тракт.

  Често задавани въпроси


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™