REVIV
Запазете час

  Витамин В12 и анемия

  Витамин В12 и анемия

  Какво представлява анемията?

  Анемия – това е намаляване на общото количество хемоглобин в кръвта: по-малко от 120 g / l на единица обем кръв като цяло. При жените стойността на хемоглобина, която характеризира наличието на анемия, може да бъде малко по-ниска – 117 g / l, при мъжете – малко по-висока – 132 g / l. Обичайно е да се говори за анемия при бременни жени с понижение на хемоглобина под 110 g / l.

  При анемия броят на еритроцитите в кръвта и хематокритът също намаляват. Но тъй като хемоглобинът транспортира кислород и въглероден диоксид, неговото ниво е най-точно свързано със здравословното състояние на пациента.

  Най-забележимата и видима за окото проява на анемия е бледността на кожата и конюнктивитът на очите, устната кухина.

  Основната причина за различните признаци на лошо здраве при анемия е получената хипоксия на тялото. Тя се причинява от намалена способност на кръвта да транспортира дихателни газове – кислород и въглероден диоксид. От това най-много страда централната нервна система. В комбинация с бледност при анемия могат да се появят и такива здравословни нарушения като главоболие, замаяност, шум в ушите, мушички пред очите, склонност към припадък, повишена сънливост през деня, безсъние през нощта, нарушена умствена дейност и памет. Това трябва да е от особено значение за младите хора. Един възрастен човек едва ли ще обърне внимание на тези симптоми, тъй като те стават познати за него, когато тялото старее. При възрастните хора анемията може да се прояви като увеличаване на честотата на пристъпите на ретростернална болка, болка в мускулите на прасеца при ходене, проява на сърдечна недостатъчност (повишен задух, поява на оток).

  Това е заболяване (желязодефицитна анемия) се нарича още малокръвие. Анемията е клиничен и хематологичен синдром, който може да възникне в резултат на определена патология.

  Белтъкът хемоглобин се синтезира в костния мозък с участието на желязо и е съставна част на еритроцитите – червени кръвни клетки. Той доставя кислород до тъканите и също така помага за оползотворяването на въглеродния диоксид, доставяйки го до белите дробове.

  Тази важна функция на хемоглобина лесно обяснява опасните последици от анемията.

  При липса на желязо в хранителната диета, тялото ще се бори с всички сили срещу анемията, което ознаава, че желязото няма да бъде достатъчно първо в тъканите и органите и едва накрая в кръвта. А това означава, че анемията често съпровожда сериозни заболявания на костния мозък, тумори и хематологични заболявания.

  Поради тази причина е важно да се обърне внимание на анемията възможно най-рано.

  Важно е да каже, че бременните жени заслужават специално внимание. Анемията по време на раждане може да доведе до висока вероятност от спонтанен аборт, фетално недохранване и вътрематочно забавяне на растежа, появата на хипоксия и дискоординация на раждането. Физиологичната загуба на кръв по време на раждане или при цезарово сечение няма да причини усложнения при здрава жена, но при бъдеща майка с анемия може да причини сериозни последици.

  Има полезни витамини и минерали, които могат да бъдат назначени при лека форма на анемия или в допълнение към конвенционалните медикаменти.

  Анемия е състояние, при което концентрацията на хемоглобин (способстващ за преноса на кислород) в кръвта намалява. Често се придружава от намаляване на броя на еритроцитите (червените кръвни клетки). Това не е самостоятелно заболяване, а синдром на други заболявания.

  При анемия клетките и тъканите не получават достатъчно кислород, което води до нарушаване на функционирането на вътрешните органи, допринася за развитието на други заболявания.

  Известни са няколко вида дефицити при анемия:

  Желязодефицитна анемия (най-често)Възниква при липса на желязо в организма, което е част от хемоглобина.
  В12 дефицитна анемияПроявява се с дефицит на витамин В12, който е необходим за усвояването на червените кръвни клетки и правилното функциониране на нервната система.
  Фолиево-дефицитна анемияРазвива се при липса на витамин В9 (фолиева киселина) в резултат на недостатъчния му прием или прекомерно отделяне.

  Ползите на витамините за здравето са безспорни. За нормалното функциониране на клетките тази група вещества е незаменима. Организмът не може да ги произвежда сам, затова се нуждае от ежедневното им набавяне чрез храна и добавки. Ако стойностите на витамините в организма са по-ниски от обичайните, е знак за анемия.

  Значението на витамин В12

  През последните години се обръща повече внимание на витамин В12. Този елемент е от съществено значение за много важни хормонални и метаболитни функции на организма. Включително за производството на храносмилателни ензими и транспортирането на основни хранителни вещества от и до клетките. Адекватните нива на В12 са важни за нормалното кръвообразуване и за неврологичната функция.

  Този витамин насърчава синтеза на много съединения в тялото ни. Затова е необходим за повече от 100 функции на организма ежедневно. За разлика от другите водоразтворими витамини, които не се съхраняват в тялото и излишъкът от тях напуска организма чрез урината, В12 е единственият, който може да се съхранява в черния дроб в продължение на години.

  Причини за анемия поради недостиг на В12

  дефицит на витамин В12

  Причина за анемия може да бъде дефицитът на желязо (или някои кръвни заболявания), но и недостигът на витамини – фолат, витамин В12 и витамин С. При дефицити на витамини в тялото намалява производството на достатъчно здрави еритроцити в кръвта, които са необходими за пренасянето на кислород от белите дробове до останалите части на тялото. Дефицитът на В12 в организма може да бъде предизвикан от нарушения в храненето (липса на консумация на месо, мляко и яйца) или невъзможност на тънкото черво да абсорбира В12.

  Анемията от недостиг на В12 се среща по-радко. Причината за разпространение на дефицита на В12 сред населението е неизвестна, но заболеваемостта се увеличава с възрастта. В проучване на Американския национален институт по здравеопазване този вид анемия е най-честа при жените над 60-годишна възраст. Практически повсеместното приложение на лекарства, които блокират стомашната киселина, може да доведе до намаляване на нивата на В12.

  Симптоми на В12 анемия

  При недостиг на витамин В12 в организма се развиват симптоми, които са сходни с тези на всички видове анемии – лесна умора и отпадналост, сърцебиене, жълтеникав тен на кожата, задух, ниско кръвно налягане, понижен апетит, изтръпвания и скованост в крайниците, раздразнителност, развиване на психоза и др. За поставяне на диагноза анемия заради недостиг на В12 е необхдимо хематологично изследване.

  Лечение на желязодефицитна анемия

  лечение на анемия

  От една страна е необходимо да се лекува стомашното заболяване, причинило недостига на витамин В12. В този процес се включва вливане на еритроцитни маси. Но при всички случаи се прилагат и заместващи дози на витамина В12.

  Пероралният прием на добавки с витамин В12 е безопасно и ефективно лечение. Дори и при липсата на вътрешен фактор (протеин, насърчаващ усвояването на витамин В12) или при други състояния, които влияят върху обичайните места на абсорбация в червата, оралната трерапия остава ефективна.

  Балансирането на дефицита на В12 може при анемия да се извършва както с орален прием на витамин В12, така и чрез интравенозни терапии. Особено подходящо е последното приложение при възрастни хора, които не могат да абсорбират витамина от храната (които в САЩ например са между 10 и 30%). За дефицит на В12 допринасят не само възрастта, но и начинът на живот, на хранене. Предпочелите интравенозна терапия с витамин В12 съобщават, че желаят да продължат с този тип прием, вместо с орални заместители.

  Причината е мигновения ефект на подобряване на състоянието, тъй като тялото усвоява 100% от веществото. В рамките на около 45 минути, освен хидратация, интравенозната терапия помага и за детоксикиране на организма, както и за възстановяване на клетъчните увреждания, причинение от действието на свободните радикали.

  Много пациенти се възползват по-често от препоръчителния интервал за прием (обикновено на тримесечие). Някои приемат витамин В12 за “умора”, въпреки нормалните хематологични и биохимични параметри. Това се дължи на психотропния ефект – пациентите съобщават, че се чувстват много по-тонизирани, енергични, без умора и апатия, а настроението им е добро и без резки промени.

  Превенция срещу анемия

  Анемия се среща при почти половината от жените и децата, а мъжете са засегнати пет пъти по-рядко. По-лесно е предотвратяването на развитието на анемия, отколкото продължителното й лечение, както и на последствията от нея.

  Профилактиката на желязодефицитната анемия се състои в елиминиране на риска от дефицит на витамин В12, отговорен за образуването на червени кръвни клетки и желязо, както и в предотвратяване на вътрешни и външни кръвоизливи. За поддържане на баланса на хемоглобин в кръвта помагат съдържащите желязо добавки и храни. Важно е в менюто да са включени освен животински продукти, също и храни, богати на витамин С, който помага усвояването на желязо: такива са касис, ябълки, шипки, ягоди, чушки, зеле, домати.

  Правилно хранене при анемия

  Много голям брой хора на нашата планета страдат от липса на определени полезни вещества в организма. Например дефицитът на желязо, според статистиката, присъства при всеки трети жител на Земята. Това е сериозен проблем. Ако на Вас или на Вашето дете също Ви липсва този жизненоважен микроелемент, е добре преди всичко да преразгледате хранителната си диета. И как точно да направите това, ще разкажем в тази статия.

  Значение на лечебното диетично хранене

  Дългосрочната липса на желязо в човешкото тяло рано или късно води до развитие на заболяване, известно като „желязодефицитна анемия“. Лекарят поставя правилната диагноза според резултатите от общия кръвен тест, а именно броя на червените кръвни клетки в него, еритроцитите и хемоглобиновия протеин: тяхното ниво при пациенти с анемия е много по-ниско от нормалните стойности.

  Предшественикът на анемията е латентен, тоест скрит дефицит на желязо. Нивата на хемоглобина в това състояние все още остават нормални, но вече се усещат неприятни симптоми: необоснована загуба на сила, умора, сънливост, промени в настроението и др.

  Първата стъпка към премахването на тези симптоми и предпазване от анемия е спазването на специална диета, която съдържа достатъчно количество храни, богати на желязо.

  Появата на споменатите симптоми най-често показва, че ядете много малко храни, богати на ценни минерали. Това важи особено за момичета и жени, които пробват различни диети за отслабване. Но дори, ако причината за патологията е друга, приемането на храни и ястия, съдържащи желязо, продължава да служи като отправна точка за елиминиране на анемията.

  За поддържане на нормален живот, жените трябва да получават 20-30 mg, мъжете – 10-12 mg желязо на ден.

  Важно е да знаем, че минералът се усвоява по различен начин от различните видове храна.

  Желязото, присъстващо в месните продукти, има най-висока бионаличност: 25-30%. Такава висока цифра се обяснява с принадлежността на този минерал към хем желязото, което е компонент на хемоглобина.

  Продукти като риба, черен дроб на птици и селскостопански животни, яйца, които са богати на микроелементи, които се усвояват от тялото – 10-15%. Съдържащото се в тях желязо е част от феритина и хемосидерина – минерални запаси в клетките.

  Основното депо на желязо в човешкото тяло е черният дроб.

  Степента на усвояемост на микроелемента, с който природата е надарила растителните храни, е 3-5%. Тук имаме работа с нехем форма на желязо, тоест не е свързана с хемоглобина по никакъв начин и се абсорбира в тялото много по-зле от хем желязото.

  Ето и списък на най-добрите хранителни източници на минерала:

  • свинско месо, говеждо, скариди, заешко, пилешко филе, скумрия;
  • яйчен жълтък, черен дроб, червен и черен хайвер, пшенични трици;
  • броколи, спанак, бобови растения, сусам, бадем, цвекло, нар, елда, смокини, сини сливи.

  Така че, ако редовно консумирате храни с високо съдържание на желязо, Вие не само можете да се сбогувате с анемията, но и да предотвратите появата й. И като добавите и правилните хранителни добавки към диетата, можете бързо и ефективно да разрешите проблема с дефицита на желязо.

  Анемията еСъстояние, при което концентрацията на хемоглобин (способстващ за преноса на кислород) в кръвта намалява
  При анемияКлетките и тъканите не получават достатъчно кислород, което води до нарушаване на функционирането на вътрешните органи и допринася за развитието на други заболявания.
  Симптоми на В12 анемияЛесна умора и отпадналост, сърцебиене, жълтеникав тен на кожата, задух, ниско кръвно налягане, понижен апетит, изтръпвания и скованост в крайниците, раздразнителност, развиване на психоза и др.
  Значението на витамин В12Адекватните нива на В12 са важни за нормалното кръвообразуване и за неврологичната функция.
  Лечение на анемияВ този процес се включва вливане на еритроцитни маси. При всички случаи се прилагат и заместващи дози на витамина В12.

  Често задавани въпроси


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™