REVIV
Запазете час

  Витамин В12 и анемия

  Витамин В12 и анемия

  Ползите на витамините за здравето са безспорни. За нормалното функциониране на клетките тази група вещества е незаменима. Организмът не може да ги произвежда сам, затова се нуждае от ежедневното им набавяне чрез храна и добавки. Ако стойностите на витамините в организма са по-ниски от обичайните, е знак за анемия.

  Значението на витамин В12

  През последните години се обръща повече внимание на витамин В12. Този елемент е от съществено значение за много важни хормонални и метаболитни функции на организма. Включително за производството на храносмилателни ензими и транспортирането на основни хранителни вещества от и до клетките. Адекватните нива на В12 са важни за нормалното кръвообразуване и за неврологичната функция.

  Този витамин насърчава синтеза на много съединения в тялото ни. Затова е необходим за повече от 100 функции на организма ежедневно. За разлика от другите водоразтворими витамини, които не се съхраняват в тялото и излишъкът от тях напуска организма чрез урината, В12 е единственият, който може да се съхранява в черния дроб в продължение на години.

  Причини за анемия поради недостиг на В12

  Причина за анемия може да бъде дефицитът на желязо (или някои кръвни заболявания), но и недостигът на витамини – фолат, витамин В12 и витамин С. При дефицити на витамини в тялото намалява производството на достатъчно здрави еритроцити в кръвта, които са необходими за пренасянето на кислород от белите дробове до останалите части на тялото. Дефицитът на В12 в организма може да бъде предизвикан от нарушения в храненето (липса на консумация на месо, мляко и яйца) или невъзможност на тънкото черво да абсорбира В12.

  Анемията от недостиг на В12 се среща по-радко. Причината за разпространение на дефицита на В12 сред населението е неизвестна, но заболеваемостта се увеличава с възрастта. В проучване на Американския национален институт по здравеопазване този вид анемия е най-честа при жените над 60-годишна възраст. Практически повсеместното приложение на лекарства, които блокират стомашната киселина, може да доведе до намаляване на нивата на В12.

  Симптоми на В12 анемия

  При недостиг на витамин В12 в организма се развиват симптоми, които са сходни с тези на всички видове анемии – лесна умора и отпадналост, сърцебиене, жълтеникав тен на кожата, задух, ниско кръвно налягане, понижен апетит, изтръпвания и скованост в крайниците, раздразнителност, развиване на психоза и др. За поставяне на диагноза анемия заради недостиг на В12 е необхдимо хематологично изследване.

  Лечение на анемия

  От една страна е необходимо да се лекува стомашното заболяване, причинило недостига на витамин В12. В този процес се включва вливане на еритроцитни маси. Но при всички случаи се прилагат и заместващи дози на витамина В12.

  Пероралният прием на добавки с витамин В12 е безопасно и ефективно лечение. Дори и при липсата на вътрешен фактор (протеин, насърчаващ усвояването на витамин В12) или при други състояния, които влияят върху обичайните места на абсорбация в червата, оралната трерапия остава ефективна.

  Балансирането на дефицита на В12 може при анемия да се извършва както с орален прием на витамин В12, така и чрез интравенозни терапии. Особено подходящо е последното приложение при възрастни хора, които не могат да абсорбират витамина от храната (които в САЩ например са между 10 и 30%). За дефицит на В12 допринасят не само възрастта, но и начинът на живот, на хранене. Предпочелите интравенозна терапия с витамин В12 съобщават, че желаят да продължат с този тип прием, вместо с орални заместители. Много пациенти се възползват по-често от препоръчителния интервал за прием (обикновено на тримесечие). Някои приемат витамин В12 за “умора”, въпреки нормалните хематологични и биохимични параметри. Това се дължи на психотропния ефект – пациентите съобщават, че се чувстват много по-тонизирани, енергични, без умора и апатия, а настроението им е добро и без резки промени.


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™