REVIV
Запазете час

  Витамин К и за какво помага

  Витамин К и за какво помага

  Витамин К е мастноразтворим витамин, който съществува в две форми. K1 е филохинон, открит в зеленолистните зеленчуци, K2 е менахинон, открит в някои животински продукти. Може да се произвежда и от бактерии, живеещи в човешкото тяло.

  Витамин К помага за производството на протеините протромбин и остеокалцин, които са от съществено значение за съсирването на кръвта и изграждането на костите. Намира се в цялото тяло, включително в черния дроб, мозъка, сърцето, панкреаса и костит. И бързо се разгражда и отделя по естествен път. Поради тези свойства, този елемент рядко достига токсични нива в тялото. Дори при висок прием, както понякога може да се случи с други мастноразтворими витамини.

  Повечето хора получават достатъчно от това вещество от храната

  Препоръчителната дневна доза варира в зависимост от пола и възрастта.

  Има лекарства, които пречат на усвояването на витамин К в организма. Това са антиациди (лекарства против киселини), антикоагуланти, антибиотици, аспирин, лекарства за гърчове, висок холестерол и други състояния.Те могат да унищожат бактериите, които произвеждат този елемент в червата, като по този начин потенциално понижават нивото му, особено ако лекарството се приема за повече от няколко седмици..

  Витамин К се намира в много зеленчуци и плодове, като спанак, аспержи, броколи, бобови растения и ягоди. Може да се получи и чрез ядене на телешки черен дроб, пиле.

  За какво е необходим витамин К?

  Витамин К активира протеини, които играят важна роля в съсирването на кръвта, калциевия метаболизъм и здравето на сърцето.

  Витамин К помага за производството на 4 от 13 протеина, необходими за съсирването на кръвта. Този процес помага за предотвратяване на вътрешни и външни кръвоизливи. Хората, които приемат антикоагуланти (като варфарин), за да предотвратят образуването на кръвни съсиреци, често се съветват да се хранят на специална диета с ниско съдържание на витамина. Той е в състояние да противодейства на ефектите на лекарствата за разреждане на кръвта.

  Въпреки че голяма част от вниманието в тази област е фокусирано върху хранителните източници на витамин К1, също така е важно да контролирате приема на витамин К2. Еднократна порция богат на витамин К2 променя параметрите на кръвосъсирването повече от храни с високо съдържание на витамин К1, установи проучване.

  Остеопорозата е често срещано заболяване на костите, по-често при по-възрастни жени и увеличава риска от фрактури.

  Витамин К2 играе централна роля в метаболизма на калция, основният минерал, открит в костите и зъбите. Той активира действията на два протеина, матриксния протеин GLA и остеокалцин, които помагат за изграждането и поддържането на скелета.

  3-годишно проучване при 244 жени в постменопауза установи, че тези, които приемат добавки с витамин К2, изпитват много по-бавен спад в свързаната с възрастта костна минерална плътност.


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™