REVIV
Запазете час

  ГЛУТАТИОН: ЗАЩО Е ВАЖЕН ЗА ИМУНИТЕТА?

  глутатион в ревив

  Поддържането на силна имунна система е основна задача за осигуряването на добро здраве не само по време на пандемия, но и в ежедневието. Затова трябва да осигурим всичко най-важно за функционирането й. Антиоксидантната защита е на първо място в този процес. А най-мощният антиоксидант в организма е глутатион.

  Ето какво представлява той и защо ролята му за здравето ни е сред най-значимите.

  Какво е глутатион?

  Глутатионът е малка протеинова молекула, съставена от аминокиселините глутамат, цистеин и глицин.

  Какъв е механизмът на действие на глутатиона?

  Глутатионът помага за защитата на клетките от увреждане и спомага извеждането на вредните съединения от тялото.

  За 100 години изследвания учените са установили, че поддържането на нормални нива на глутатион в клетките е най-важното условие за поддържане на тяхното здравословно функциониране, силен имунитет и забавяне на процеса на стареене.

  5 ползи за здравето от глутатиона

  1. Глутатионът е антиоксидант. Той е основният антиоксидант на клетката, предпазвайки я от увреждане. Освен това е от съществено значение за рециклирането и правилното използване на други антиоксиданти като витамин С и витамин Е.
  • Глутатионът влияе на имунната система. Той защитава имунните клетки от увреждане и оказва пряко въздействие върху вирусите. Глутатионът също е необходим за модулиране на баланса в имунната система. Той подсилва функцията й, когато имунната система е недостатъчно активна и я връща в баланс, когато е свръхактивна.
  • Това вещество също влияе и на митохондриите (енергийните центрове на клетката). Глутатионът е жизненоважен за тяхното функциониране.
  • Глутатионът е от съществено значение за функционирането на клетките. Без него производството на много клетъчни протеини, синтезът и възстановяването на ДНК, активирането и регулирането на клетъчните ензими, участващи в цялостната работа на клетките, не е пълноценно. Глутатионът осигурява необходимото действие на витамин D3 в организма.
  • Глутатионът е детоксикиращо съединение. Той е най-ефективният детоксикатор в организма – свързва нежеланите токсини, замърсители, химикали, тежки метали и метаболити на лекарства и ги елиминира през бъбреците или червата.

  Какво се случва, когато нивото на глутатион в тялото намалее?

  С напредването на възрастта нивата на глутатион намаляват под въздействието на токсини, лекарства, замърсители от околната среда и други съединения, които причиняват окислително увреждане на клетките.

  Ниските нива на глутатион се свързват с ускоряване на стареенето и с развитие на хронични заболявания, особено тези, причинени от промени, свързани с възрастта: снижаване на когнитивните функции, диабет тип 2 и др.

  Без съмнение по-напредналата възраст е рисков фактор за тежко заболяване, усложнения на вирусни инфекции и др. Липсата на глутатион прави клетките по-податливи на оксидативно увреждане. Ниските му нива също могат да нарушат имунитета и защитните бариери в дихателните пътища и стомашно-чревния тракт.

  Каква роля играе глутатионът в имунната система?

  Глутатионът е изключително важен в борбата с инфекциите. Изследванията показват ясна връзка: повишеното ниво на глутатион в организма предизвиква адекватен отговор на вирусни инфекции. Това е резултат от факта, че глутатионът защитава имунните клетки от увреждане и засилва функциите на имунната система, отговорна за защитата от вируси.

  Глутатионът също показва способност директно да блокира репликацията на различни вируси на различни етапи от техния жизнен цикъл.

  Смята се, че антивирусните свойства на глутатиона помагат за предотвратяване на увеличеното вирусно натоварване и последващото масивно освобождаване на възпалителни клетки в белите дробове, наблюдавани при някои вирусни заболявания.

  Как да бъдат повишени нивата на глутатион в организма?

  Храненето може да помогне за повишаване на нивата на глутатион, но в ограничена степен. Човешкото тяло, главно черният дроб, произвежда 8 000-10 000 mg глутатион на ден. За илюстрация, здравословна диета с високо съдържание на пресни плодове и зеленчуци може да осигури около 150 mg готов глутатион на ден.

  В същото време клетките са склонни да задържат глутатион, така че кумулативният ефект от увеличения хранителен прием на глутатион със сигурност си заслужава. В значителни количества глутатион съдържат аспержи, авокадо и орехи.

  Когато става въпрос за хранителни добавки, най-популярните подходи за повишаване на нивата на глутатион в тялото са приемането на глутатион или N-ацетилцистеин. Но се смята, че под формата на хранителна добавка глутатионът може да не се абсорбира достатъчно пълноценно.

  Най-ефективният начин за доставяне на глутатион  на тялото в достатъчни количества е интравенозната терапия. Благодарение на този вид суплементиране, организмът усвоява почти 100% от веществата, като избягва бариерата на стомашно-чревния тракт. Това всъщност гарантира ефекта от терапията.

  Проучване, проведено през 2015 г. в Пенсилванският държавен университет, доказва, че попаднал в кръвта, глутатионът се свързва с протеини и се доставя в черния дроб, където след това се използва в клетъчна защита и реакции на детоксикация.

  Как NAC помага на организма?

  N-ацетилцистеинът (NAC) е форма на аминокиселината цистеин, която организмът ни използва за производството на глутатион. Приемът на NAC е особено полезен за защита на белите дробове и дихателните пътища, както и на стомашно-чревния тракт. Лечението с NAC е полезно и при интоксикиране на организма и увреждане на черния дроб.

  NAC може да помогне за намаляване на вискозитета на бронхиалните секрети. Като следствие от този ефект подобрява функцията на бронхите и белите дробове, намалява кашлицата и подобрява насищането на кръвта с кислород при състояния на нарушена функция на дихателните пътища.

  Предимството на глутатиона е, че е готово активно съединение. Предимството на NAC е неговата потенциално по-висока муколитична ефикасност.

  Интравенозна терапия с глутатион

  Приемът през устата на добавка NAC или глутатион не води до пълноценно абсорбиране, заради въздействието на стомашната киселина. Доставен чрез интравенозна инфузия, глутатионът попада директно в кръвоносната система, където действието му и взаимодействието му с всяка клетка е моментално.

  Ако сте изложени често на стрес, една терапия с глутатион (например интравенозна терапия Vitaglow в REVIV София) няма да е достатъчна, за да балансира състоянието на организма. След консултацията с терапевт на REVIV в зависимост от индивидуалния случай  може да ви бъде изготвена програма за курс терапии.

  Често задавани въпроси


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™