За кого е полезна Омега 3

Омега 3 е една от най-популярните хранителни добавки.
Лекарите доскоро смятаха омега 3 за отлично средство за здраво сърце, но новите изследвания не потвърждават това. Омега 3 обаче има много други ползи за здравето.
Основната задача на омега-3 в организма е синтезът на ейкозаноиди, сигнални молекули. С тяхна помощ различни елементи от тялото ни „комуникират“ помежду си. Именно ейкозаноидите предават сигнали, които причиняват мускулни контракции, производството на определен хормон или възпаление. Но освен това, омега-3 имат много други важни функции.
В омега 3 влизат 5 вещества:
- алфа-линоленова киселина (ALA);
- стиоридова киселина (SDA);
- докозапентаенова киселина (DPA);
- ейкозапентаенова киселина (EPA);
- докозахексаенова киселина (DHA).
Най-необходими и полезни са последните две. Това са тези, които обикновено се срещат в добавките с омег 3.
В кои храни се съдържа:
Приблизително съдържание в 100 гр.:
- черен дроб на треска – 16,5 g;
- червен хайвер – 6,7 g;
- скумрия – 5 г;
- сьомга – 2,5 g в дива, 1,4 g – от развъдник;
- риба тон – 1,6 g;
- аншоа – 1,45 г;
- сардини – 1,4 г;

Организмът ни изпитва голям дефицит на омега 3 киселини. Тялото не е в състояние да синтезира тези киселини самостоятелно и е почти невъзможно да запълни цялата нужда от нея с храна, малко е количеството омега 3, което идва от храната. Няма как да се яде всеки ден по кг дива сьомга или черен дроб на треска от кутия. Ето защо омега-3 трябва да се консумира допълнително под формата на хранителна добавка.
Единственият веган източник на тези две омега-3 са морските водорасли. Те съдържат около 0,8 g EPA, както и малко количество DHA. Но в естествената си форма водораслите едва ли ще могат да покрият нуждата на веган от омега 3 – да се яде по килограм морска растителност в седмицата е почти нереално. В същото време водораслите се използват за производство на маслени добавки, които могат да бъдат веганска алтернатива на рибените масла.
Редовната консумация на високи концентрации на омега-3 мастни киселини помага за намаляване на възпалението при ревматоиден артрит и облекчава, а понякога и дори напълно премахва болката и сутрешната скованост на тялото.
Омега 3 не се синтезира самостоятелно. За набавянето на този вид мастна киселина е необходимо да се консумират различни морски дарове или нейната капсулирана форма. Много хора избират последния вариант, тъй като не винаги е възможно да се осигури балансирана диета, която да гарантира приема на необходимите вещества в нужното количество.
В настояще време са налице седем доказани ползи:
- намаляване риска от образуване на кръвни съсиреци;
- възстановяване на малки увреждания в кръвоносните съдове (атеросклеротични плаки практически не се появяват);
- стимулиране на когнитивната активност на мозъка, подобряване на паметта (всяка информация се запомня по-бързо и лесно);
- предотвратяване на развитието на заболявания на черния дроб и ставите, както и други заболявания, принадлежащи към възрастовата категория;
- ускоряване на метаболитните процеси, което помага за по-бързо отслабване и допълнително поддържане на теглото на оптимално ниво.
Защо са толкова важни Омега-3 мастните киселини
За мнозина рибеното масло и омега-3 са синоними, но това не е съвсем така.
Омега 3 мастната киселина е една от съставките на рибеното масло. Всички растителни масла също са негов източник, въпреки че рибеното масло е най-богатият източник.
Първите изследвания, проведени през 70-те години, показват, че жителите на Гренландия, които консумират голямо количество мазна риба, практически не страдат от сърдечно-съдови заболявания и нямат атеросклеротични лезии. Други показатели, като нива на триглицериди, кръвно налягане и пулс, също са по-добри от тези в САЩ и Канада, чиято диета не съдържа толкова много мазна риба от северните морета.
Включва три специални есенциални мастни киселини:
- Алфа-линоленова киселина (ALA). Естествени източници: масла от ленено семе, тиква, рапица, синап, орехово масло; ленено семе, тиквени семки, орехи, соя, боб, тъмнозелени листни зеленчуци;
- Ейкозапентенова киселина (EPA). Той е богат на риба, която живее в студените северни води, и рибено масло;
- Докозахексаенова киселина (DHA). Съдържа се в големи количества в рибата от студените северни морета и в рибеното масло.
Есенциалните омега мастни киселини имат редица забележителни свойства:
- значително намаляват съсирването на кръвта;
- допринасят за нормализиране на кръвното налягане;
- намаляване на натоварването на сърдечно-съдовата система;
- допринасят за по-ефективното функциониране на мозъка, формирането и пълноценното развитие на мозъчните тъкани и стимулират умственото развитие при децата;
- подпомагат изгарянето на наситените мазнини в тялото;
- потискат отделянето на хормони на стреса в организма;
- участват в производството на простагландини – вещества със специални противовъзпалителни свойства (помагат Ви да се отървете от подуване и болка);
- поставят основите на доброто зрение;
- допринасят за укрепване на имунитета при децата;
- подобряват структурата на костната система;
- допринасят за подобряване на здравето при много остри и хронични заболявания (бронхобелодробни, сърдечно-съдови и др.)
Според едно американско проучване храни, богати на омега мастни киселини, предпазват от диабет тип 1 при деца с наследствена предразположеност към заболяването. Включването в хранителната диета на източници на омега мастни киселини може да намали наполовина риска от диабет при юношите.
Човешкият мозък се състои от 60% мазнини, повечето от които са омега-3 мастни киселини. Те са необходими за развитието на мозъка и очната ябълка, за укрепване на нервната система.