REVIV
Запазете час

  Интравенозните терапии и здравето на костите

  здрави кости и интравенозни инфузии

  Опорно-двигателният апарат на човека е невероятно сложна система от органи и тъкани, които участват в имунната функция, определят нашата сила, регулират минералните нива и поддържат здравословен метаболизъм. С напредването на възрастта мускулно-скелетната система трябва да е в състояние да поддържа нормален метаболизъм и настроение, да предотвратява падания и счупвания и дори да защитава тялото от инфекции и преждевременна смърт. Един от най-важните компоненти на опорно-двигателния апарат са здрави кости. Именно тях е важно да поддържаме.

  Каква е задачата на костите?

  Може и да не сте знаели, но костите се считат за орган. Факт е, че те не само ни подкрепят и ни помагат да се движим. Всъщност това са живи тъкани, в които дори протича процесът на кръвообращение! При раждането в човешкото тяло има 270 кости. С времето те се променят, срастват се, трансформират се, образуват се нови. След завършването на тези процеси в тялото на възрастен остават 206-217 кости.

  Костите непрекъснато произвеждат важни имунни клетки, червени кръвни клетки и минерали, необходими за хомеостазата на кръвта. Те защитават жизненоважни органи като белите дробове и сърцето. Костите се състоят основно от колаген, минерали и хидроксиапатит. Колкото по-здрави са костите, толкова по-малка е вероятността да се счупят и напукат при падане.

  Как да разберете дали имаме здрави кости?

  Най-добрият начин за измерване на костната плътност е двуенергийната рентгенова абсорбциометрия. Както при конвенционалните рентгенови лъчи, радиацията прониква през кожата и тъканите и позволява да се видят костите. С прости думи, колкото по-плътни са костите, толкова по-здрави са те (с редки изключения). Въз основа на показанията на абсорбциометрията лекарят изчислява индекс на костна плътност в сравнение с най-оптималните стойности.

  Ако показанието е толкова ниско, че е необходимо лечение, обикновено се диагностицира ниска костна плътност, остеопения или остеопороза. Тази информация не може да бъде получена единствено чрез външен преглед. Колкото по-рано разберете за ниската костна плътност, толкова по-скоро можете да коригирате ситуацията. Това е смисълът на превенцията!

  Как да възстановите костната плътност и да съхраните здравето на костите?

  Естрогенът и другите хормони поддържат баланса между скоростта на разпадане на старата кост и образуването на нова. Ето защо в младостта и преди менопаузата рискът от развитие на остеопороза не е голям. Тироидните и паратироидните хормони също играят роля в този процес, както и кортизолът, хормон, произвеждан от надбъбречните жлези.

  Ако сте в менопауза или имате проблеми с щитовидната жлеза, добре е да се консултирате с вашия лекар за начини за подпомагане на възстановяването на плътността на костите и разработване на холистичен подход, който може да комбинира лекарства, промени в начина на живот и в начина на хранене.

  Най-добрите добавки за здрави кости

  Калций за плътност на костите

  Костите се формират единствено от това, с което се храните! Те се състоят основно от калций, така че е важно ежедневно да си осигурим достатъчна консумация. Минималната дневна доза (препоръчвана от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за повечето възрастни) е 1000 mg. Калций се съдържа в храни като кисело мляко, портокалов сок, сирене моцарела, мляко, сардини, соя и сьомга.

  Ако не приемате ежедневно някоя от тези храни, важно е да осигурявате на организма си този минерал чрез добавки приблизително 600-1200 mg на ден. Разбира се, това трябва да се случи след консултация с лекар. Много коктейли в интравенозните инфузии съдържат аминокиселини, които подпомагат усвояването на калция.

  Витамин Д, калий и протеини

  Витамин Д също е от съществено значение за здрави кости, тъй като подпомага усвояването на калция от храната в червата. Може да е трудно да си набавите достатъчно витамин Д от храната, освен ако наистина не харесвате масло от черен дроб на треска, пъстърва или сьомга и сте готови да ядете поне една порция от тези храни всеки ден. FDA препоръчва повечето възрастни да консумират 600 IU витамин Д на ден, за да избегнат дефицита му. Ако вече имате дефицит на витамин Д, дневната доза трябва да бъде по-висока, за да възстановите нормалните нива.

  Витамин Д се произвежда в кожата при излагане на слънце, но днес, когато много хора прекарват по-голямата част от времето си на закрито и носят слънцезащитни продукти, слънчевата светлина сама по себе си не е достатъчна, за да осигури на тялото препоръчителната дневна доза от витамина. Затова ежедневният му прием се превърна във важно условие за силен имунитет. Ако вече сте установили дефицит на Витамин Д в организма, най-лесният и бърз начин да възстановите нивата му е чрез интравенозна инфузия, която доставя директно чрез плазмата в кръвния поток необходимото количество.

  Витамин Д от съществено значение за здрави кости

  Изследванията показват, че диета, богата на калий и протеини, съчетана с достатъчен прием на калций и витамин Д, помага за предпазване на мускулно-скелетната система от заболявания като остеопороза, остеопения и остеосаркопения (ниска костна плътност с ниска мускулна маса). Достъпен начин да осигурите на тялото тези микроелементи е да консумирате достатъчно растителна храна (поне една порция плодове и зеленчуци всеки ден) и протеини (богати на месо, млечни продукти, ядки и боб). Може също да ги комбинирате в смути, приготвено с растителен протеин на прах, зеленчуци и бобови.

  Микроелементи и колаген

  Костите са изградени не само от калций. Те също така съдържат колаген и микроелементи като мед и манган. Естественият източник на колаген е животинската костна матрица (напр. костен бульон и колаген на прах). През последните 50 години се наблюдава спад в потреблението на колаген в обществото, но неотдавнашното нарастване на популярността на продуктите с колаген помага да се промени тази тенденция.

  Микроелементите се намират в растителните храни: кореноплодни растения, плодове, ядки, бобови растения и семена. Днес почвата обаче съдържа по-малко микроелементи, отколкото преди 200 години, което може би е една от причините за намаляване на нивата на микроелементите в организма ни.

  Подвижност и здрави кости
  Подвижност и здрави кости

  Проучванията показват, че ако възрастни със заседнал начин на живот започнат да тренират със свободни тежести, минералната плътност на костите може да се увеличи с до 3% Това означава, че можете да облекчите заболявания като остеопороза и остеопения по естествен начин, просто като започнете редовни тренировки в комбинация със здравословна диета. Разбира се, програмата ви за тренировки и хранене трябва да е разработена съвместно с лекар, физиотерапевт или други квалифицирани медицински специалисти.

  Когато тренираме с тежест, костите усещат повишеното натоварване и изпращат сигнали за уплътняване на костния матрикс. Колкото по-голямо е натоварването (в разумни граници), толкова по-здрави стават костите. Свободните тежести повишават кръвните нива на хормони като тестостерон и хормон на растежа, които също имат положителен ефект върху плътността на костите.

  Рискови фактори за намаляване на костната плътност

  Основни рискови фактори за развитие на остеопороза са нисък прием на калций и витамин Д, поднормено или наднормено тегло, консумиране на повече от две чаши алкохолни напитки на вечер, пушене и заседнал начин на живот.

  Здравето на костите ни зависи в много голяма степен от самите нас – от начина ни на живот и на хранене. Здравословна диета, прием на добавки, упражнения и интравенозни инфузии с индивидуално изготвени коктейли от витамини, аминокиселини и минерали увеличават максимално шансовете ни за предотвратяване и лечение на остеопороза и остеопения в дългосрочен план.

  Какво да ядем за здрави кости
  Семена и ядкиПълни със здравословни Омега-3 мастни киселини, които се борят с възпаленията и помагат за намаляването им в съединителната тъкан и ставите. Подходящи ядки са бадеми, орехи, кедрови ядки, ленено семе и чиа.
  ПлодовеПлодовете имат мощни антиоксиданти, които намаляват възпалението в тялото. 
  Кръстоцветни зеленчуциВключват брюкселско зеле, карфиол и броколи. Тези зеленчуци блокират ензимите, които водят до подуване на ставите.
  Кореноплодни зеленчуциЗеленчуци като лук, чесън, куркума и джинджифил са известни със своите противовъзпалителни свойства. 
  ЗехтинБогат на антиоксиданти и витамини А, Д, Е, и К. Зехтинът е отлично попълнение към всеки един здравословен режим.

  Често задавани въпроси


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™