REVIV
Запазете час

  Какво представляват свободните радикали

  Какво представляват свободните радикали

  Когато говорим за свободните радикали, най-често имаме предвид кислородни молекули с несдвоен електрон. Те са много активни, наричат ​​се още активен кислород, и се стремят да отнемат липсващия електрон от всяка друга молекула, която в резултат на това самата се превръща в свободен радикал.

  Какви са възможните причини за поява на свободните радикали?

  Това мога да бъдат:

  • атмосферно замърсяване;
  • излишък на ултравиолетова светлина;
  • радиация;
  • пушене (и пасивно също);
  • прекомерна употреба на лекарства;
  • стрес.

  От изброените причини става ясно, че практически е невъзможно да се скрием от свободните радикали. Това, което можем е да сведем до минимум взаимодействието с тях.

  И така,  почти всяко чуждо действие или явление, което нарушава баланса на вътрешната ни система, се превръща в източник на свободни радикали, за всеки жив организъм.

  Какво е действието им?

  Основният увреждащ ефект на свободните радикали е оксидативния стрес. Теорията за свободните радикали се счита за една от основните теории за стареенето. И е трудно да се спори с нея.

  За един живот човек изпомпва около 17 тона кислород през себе си – образуват се около един и половина тона свободни радикали. От такъв удар металите ръждясват, да не говорим за крехкото човешко тяло.

  Свободните радикали са нестабилни атоми, които могат да увредят клетките, причинявайки различни заболявания и стареене.

  Как увреждат тялото?

  Според теорията за стареенето, която е описана за първи път през 1956 г., свободните радикали унищожават клетките на тялото с течение на времето. Различни проучвания и теории свързват оксидативния стрес, дължащ се на свободните радикали, с развитието на различни заболявания като:

  • заболявания на централната нервна система – болестта на Алцхаймер и други видове деменция;
  • сърдечно-съдови заболявания;
  • автоимунни и възпалителни заболявания – ревматоиден артрит и рак;
  • катаракта и свързано с възрастта зрително увреждане;
  • свързани с възрастта промени във външния вид, като загуба на еластичност на кожата, бръчки, сива коса, косопад и промени в текстурата на косата;
  • диабет;
  • генетични дегенеративни заболявания – болестта на Хънтингтън или болестта на Паркинсон.

  Колкото повече токсини има в организма, толкова повече са свободни радикали. Колкото повече са свободни радикали, толкова по-интензивен е оксидативният стрес в тялото. Колкото по-интензивен е оксидативният стрес /окислителните процеси в организма/, толкова по-зле се чувства и изглежда човек.

  Всъщност, най-лесно се окисляват липидите – мазнините, които изграждат мембраните на почти всички човешки клетки, като се започне от клетките на кожата, които са първите, които пречат на свободните радикали.

  Как можем да се справяме със свободните радикали в организма

  • Да живеем максимално в среда без стрес;
  • В екологично чиста среда;
  • С редовна физическа активност;
  • С диета, в която преобладават нерафинирани, естествени продукти, подложени на минимална топлинна обработка;
  • Без химикали и вредни лъчения.

  Да се освободим напълно от тях в тялото е невъзможно.

  Тъй като те имат строго определени функции в организма, природата е предвидила защита срещу тяхната прекомерна активност посредством антиоксиданти.

  Какво представляват антиоксидантите

  Антиоксидантите са химикали, които намаляват или предотвратяват действието на свободните радикали. Те даряват електрон, като по този начин намаляват тяхната реактивност.

  Уникалността на антиоксидантите е в това, че те могат да дарят електрон, без да се превърнат в реактивни свободни радикали.

  Витамините С и Е, глутатионът, бета-каротинът и растителните естрогени, наречени фитоестрогени, са сред многото антиоксиданти, които могат да неутрализират увреждането от радикалите. Затова, за да получите антиоксиданти от храната, трябва да добавите към менюто си повече, например, моркови, горски плодове, цитрусови плодове, соеви продукти.

  Има смисъл да обръщаме внимание на храни, богати на антиоксиданти.

  Това са също тъмните плодове, особено гроздето, в чиято кора и семена се съдържа един от шампионите по антиоксидантна активност – ресвератрол. Смята се, че колкото по-богат е цветът на едно зрънце, плод или зеленчук, толкова по-богат е той на полифеноли – антиоксидантни вещества.

  Зеленият чай, според много експерти, е дори по-мощен източник на антиоксиданти от гроздето и червеното вино, получено от него.

  мощен източник на антиоксиданти

  Още мазната морска риба и различните растителни масла.

  Да кажем и за нуждата от козметика, обогатена с антиоксиданти. Те няма да спрат напълно процесите на стареене, но са напълно способни да подобрят тургора на кожата, правейки я по-гладка и еластична.

  Естествени антиоксиданти, които включват:
  Витамин А /бета-каротин/Оказва жизнено-важна роля в редица процеси – предотвратява появата на линии по кожата и развитието на бръчки чрез производството на повече колаген. Веднъж попаднал в организма бета-каротинът се превръща във витамин А, необходим за поддържане на лигавиците и здравата кожа. Подпомага зрението и клетките на ретината.
  Витамин В3 /ниацинамид/Помага за контрол на производството на себум, зачервявания и раздразнения по кожата. Има положителен ефект върху кожата, ако се използва редовно: Ефект против стареенеЗасилва защитната функция на кожата и овлажняваМинимизира разширените пориУспокоява кожатаНамалява примесите и матира мазната кожаПротиводейства на пигментирането на кожата
  Витамин С  /L-аскорбинова киселина/Мощен антиоксидант, който неутрализира опасните свободни радикали и възпалителните процеси в тялото, подобрява функциите на белите кръвни телца, повишава клетъчния имунитет и участва в синтеза на колаген.
  Витамин ЕОсновната функция на витамин E е да работи като антиоксидант. Мастноразтворим витамин, който се обработва от храносмилателната система и се усвоява заедно с мазнините. Оказва ползотворен ефект върху епидермиса, като подхранва косата, кожата и ноктите. Предпазва клетките от увреждане, забавя окисляването на липидите и образуването на свободни радикали в организма.
  Ролята на антиоксиданти в борба със свободните радикалиАнтиоксидантите са вещества, които могат да предотвратят или забавят увреждането на клетките, причинено от свободните радикали – нестабилни молекули, които тялото произвежда като реакция на околната среда. 

  Често задавани въпроси


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™