REVIV
Запазете час

  Как да повишим енергията си и защо е важно това за здравето?

  енергията

  Енергията е валутата на живота. Откъде обаче идва енергията и как да получим повече от нея? Особено в съвременния начин на живот, който все повече ни притиска с различни предизвикателства.

  Растенията произвеждат енергия за живот и растеж, като преобразуват слънчевата енергия в химическа чрез фотосинтеза. Хората получават енергия от храната, използвайки митохондриите, енергийните отделения в клетките на тялото.

  Митохондриите са „енергийните станции“ на тялото

  Митохондриите са невероятни мини енергийни фабрики, чийто брой варира в различните клетки в зависимост от енергийните нужди на всяка от тях. Повечето клетки имат около 300 митохондрии, но изискващите енергия клетки като черния дроб и сърцето имат съответно 2000 и 5000 на клетка.

  А в някои мозъчни клетки броят на митохондриите достига милион на клетка. Интересното е, че когато хората се възпроизвеждат, митохондриалната ДНК на майката преминава към детето.

  Митохондриите произвеждат енергия от комбинация от храната, която ядем, и от кислорода, който дишаме. Произведената енергия циркулира под формата на химикал, известен като аденозин трифосфат (АТФ).

  ATP е енергията, която захранва тялото

  АТФ е валутата на химичните реакции, чрез които човек живее. От това колко АТФ произвеждат митохондриите зависи общото енергийно ниво на човек. Нивата на АТФ играят огромна роля за мозъчната функция, скоростта на стареене, степента на възпаление и вероятността от развитие на хронични заболявания, свързани със стареенето.

  А намалената митохондриална функция (производството на клетъчна енергия) е свързана с лоша имунна функция и тежки инфекции. Така че усилията ни трябва да са съсредоточени към това да търсим начини да увеличим митохондриалната функция. При ниски нива на митохондриална функция повечето хора едва имат достатъчно енергия, за да преживеят деня, освен това страдат от умствено объркване.

  В дългосрочен план ниското производство на енергия отключва лошо клетъчно здраве и е предпоставка за развитие на болести. И обратно – ако клетките на тялото са пълни с енергия, тогава и самият живот е пълен с енергия.

  Например, ако чернодробните клетки нямат енергия, те не могат правилно да детоксикират тялото. Ако митохондриите не функционират правилно, това е огромен проблем, който обяснява много от симптомите на сложни хронични заболявания, включително синдрома на хроничната умора.

  Повишаване на митохондриалната функция

  Все повече изследвания доказват, че стимулирането на функцията на митохондриите може да увеличи енергийните нива и да подобри здравето, също е един от основните начини за забавяне на процеса на стареене, особено в мозъка.

  Увеличаването на митохондриалната функция включва три аспекта:

  • Осигуряване на тялото с всички необходими хранителни вещества.
  • Прием на специални хранителни добавки като митохондриални подобрители за защита и подобряване на митохондриалната функция.
  • Намаляване на излагането на вредни фактори като тютюнопушене, токсини от околната среда (пестициди, хербициди, тежки метали като олово, живак, кадмий и др.), лекарства.

  За да функционират правилно, митохондриите се нуждаят от основни хранителни вещества: подходящи протеини, подходящи мазнини, качествени източници на въглехидрати, витамини, минерали и добра хидратация.

  Ето защо и препоръките за основни добавки за добро здраве и правилна митохондриална функция са следните:

  • Приемайте качествени витаминни и минерали под формата на добавки или интравенозни инфузии.
  • Приемайте достатъчно витамин D3 (обикновено 2000-5000 IU на ден) за оптимални нива на D3 в кръвта.
  • Приемайте качествено рибено масло.
  • Приемайте допълнителни растителни антиоксиданти като богати на флавоноиди екстракти (като ресвератрол, екстракт от гроздови семки или екстракт от борова кора).

  Наложително е тялото да получава всички тези хранителни съединения, за да произведе високи нива на АТФ. Витамините и минералите са основни хранителни вещества за всеки човек, тъй като тялото ги използва в основни процеси, включително производство на енергия в митохондриите и основни клетъчни функции.

  При балансиране на тези функции с хранителни вещества като витамини от група В, витамин С, желязо, магнезий и цинк, същите тези хранителни вещества (научно доказано) повишават настроението и нивата на умствена и физическа енергия.

  Допълнителен тласък за функцията на митохондриите

  • N-ацетилцистеин (NAC)

  Глутатионът е ключов антиоксидант, който предпазва митохондриите – неговите нива се повишават чрез N-ацетилцистеинът. Ниските нива на глутатион могат да ускорят процеса на стареене и да увеличат риска от свързани с възрастта разстройства като загуба на памет, инсулинова резистентност и почти всички хронични дегенеративни заболявания.

  Факт е, че ниското ниво на глутатион води до намаляване на митохондриалната функция. NAC е един от най-ефективните източници за повишаване на глутатиона. Най-добрият начин за прием е чрез интравенозна инфузия – 100%-ово усвояване от организма.

  • Коензим Q10

  Коензим Q10 и пиролохинолин хинон (PQQ) са две критични хранителни добавки за подобряване на митохондриалната функция, които действат синергично. Те работят заедно като свещ, която запалва бензин в автомобилен двигател. Точно както колата няма да се движи без запалване, митохондриите не могат да произвеждат енергия без искра от CoQ10 и PQQ, които превръщат хранителните мазнини в енергия.

  Едно от допълнителните предимства на PQQ е, че той също така стимулира спонтанното образуване на нови митохондрии. Този процес е известен като митохондриална биогенеза. Ето защо PQQ е толкова ценен като подобрител на митохондриалната функция. Но PQQ не се произвежда от тялото.

  Що се отнася до CoQ10, тялото произвежда това съединение, но многобройни проучвания показват, че в определени ситуации производството му е намалено и добавките с CoQ10 могат да възстановят нивото му. Това важи особено за хора с отслабена сърдечно-съдова система или високо кръвно налягане.

  Нивата на CoQ10 намаляват с възрастта, което води до производство на по-малко енергия и до умора, по-лоша клетъчна и мозъчна функция.

  Карнитин

  Карнитинът функционира като система за впръскване на гориво в митохондриите. Но вместо бензин, митохондриите използват мазнини, а именно дълговерижни мастни киселини като източник на гориво за производство на енергия. Карнитинът е необходим за транспортирането на тези дълги мастни вериги до митохондриите. Ето защо се смята, че карнитиинът подмладява митохондриите.

  Алфа липоева киселина

  Това е витаминоподобна субстанция, съдържаща сяра, която играе важна роля като съществен кофактор за производство на енергия в митохондриите, участващи в производството на АТФ. Липоевата киселина подобрява чернодробната функция и метаболизма.

  Важно е да отбележим, че за повишаване на енергията в организма огромна роля има и добрият нощен сън – той може да подобри митохондриалната функция, цялостното здраве и способността за борба с инфекциите.

  Едно от важните хранителните вещества за добър сън е магнезият. Ниските му нива могат да причинят умора поради намалена митохондриална функция. С други думи приемът на магнезий ни прави по-будни и енергични. Освен това има успокояващ ефект. Приемът на магнезий често води до значително повишаване на енергията, особено за тези, които се борят с умората.

  Често задавани въпроси


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™