REVIV
Запазете час

  Как да помогнем на процеса автофагия и да удължим живота си

  процеса автофагия

  Автофагия е сравнително ново откритие. През 2016 г. Йошинори Осуми получи Нобелова награда за физиология или медицина за откриването на механизмите на този процес.

  Какво е автофагия?

  Процесът, при който клетката отстранява клетъчни остатъци, отпадъчни продукти, микроорганизми и нежелани съединения, се нарича автофагия. По време на това пречистване натрупаните отпадъци се транспортират до отделения в клетката, познати като лизозоми, където могат да бъдат унищожени и използвани повторно.

  Усилена аутофагия е открита при изключително здрави хора на 100 години и се оказва, че е един от ключовете към по-здравословен и дълъг живот. Генетиката играе роля в автофагията, но храненето, начинът на живот и хранителните добавки също могат значително да повлияят на генната експресия на автофагията.

  Автофагията и последствия от нарушаването й

  Процесът автофагия често е нарушен, заради начина ни на живот. Но това прекъсване може да има различни последствия. Например повишено окислително увреждане, намалена функция на митохондриите, намален имунитет и други фактори, свързани с ускореното клетъчно стареене. Тези явления засягат всички тъкани на тялото, особено мозъка, тъй като той е най-активната тъкан по отношение на метаболизма. Свързаният с възрастта спад в автофагията също оказва влияние върху постепенна загуба на мускулна маса и сила.

  Стареене и възпаление

  Ускореното стареене на човека се характеризира със състояние на хронично бавно възпаление. Този процес се нарича възпалително стареене и води до влошаване на автофагията.

  Възпалителното стареене може да бъде причинено от лошия контрол на кръвната захар и липсата на жизненоважни антивъзпалителни компоненти в диетата. Храните, борещи се с възпалението, включват омега-3 мастни киселини, плодове, богати на полифеноли, и зеленчуци, богати на каротеноиди (богатите на антиоксиданти ярко оцветени плодове и зеленчуци като моркови, домати, тъмнозелени листни и др.). При възпалително стареене митохондриалната функция намалява основно поради увреждане и стрес, причинени от свободните радикали и прооксидантите. Това е друг фактор, който води до нарушена автофагия и излишък на клетъчни остатъци.

  Как да подобрим автофагията?

  Най-добре е да предотвратим образуването и натрупването на клетъчни отпадъци, вместо да затрудняваме организма в справянето с тях. Няколко са начините да поддържаме функцията на митохондриите.

  • Упражнениято, физическата активност и диафрагменото дишане са ключови фактори, които подпомагат автофагията при премахването на клетъчните остатъци и борбата с възпалителното стареене.
  • Храната ни трябва да съдържа достатъчно плодове и зеленчуци, ядки и семена, както и протеини.
  • Прекомерната консумация на въглехидрати и захар трябва да се избягва.
  • Интервалното гладуване: популярен метод е да гладувате всеки ден в продължение на 16 часа с 8-часова почивка за хранене.
  • Менюто ни трябва да включва суперхрани: спирулина и други зелени растения, сурово какао, горски плодове, зелен чай (особено матча), келп и други суперхрани.
  • Добавете подправки! Използвайте много подправки и билки в диетата си, за да се възползвате от предимствата им – те намаляват възпалението в организма и защитават митохондриите.
  • Основни хранителни добавки също поддържат здравето отлично и намаляват възпалението. Към тях се причисляват витаминни и минерални добавки: Витамин D3, рибено масло, базирани на полифеноли антиоксиданти като ресвератрол, кверцетин или куркумин. Тези добавки са донякъде взаимозаменяеми. Доказано е, че всички подобряват митохондриалната функция и автофагията.
  • Допълнителна подкрепа за намаляване на възпалителното стареене и укрепване на митохондриалната функция оказват и добавки като N-ацетилцистеин (NAC) или L-глутатион, както и CoQ10, чийто нива обикновено намаляват с възрастта. Приемането на CoQ10 служи като “застраховка” за оптималното функциониране на митохондриите.

  Има над 40 различни гена, участващи в автофагията. Въпреки това, свръхекспресията на основния ген за автофагия (ATG5) е основен фактор за процесите на автофагия, свързани с по-дълъг живот. Експресията на ATG5 е намалена в отговор на оксидативен стрес, увреждане от свободните радикали и намалена митохондриална функция. Следователно съветите по-горе са от съществено значение за подобряване на автофагията поради тези причини.

  Интравенозна инфузия в помощ на стимулиране на автофагията

  Да си припомни веществата, които подпомагат автофагията: витамин D3, рибено масло, богато на омега-3 мастни киселини, и антиоксиданти на растителна основа като ресвератрол, екстракт от гроздови семки, куркумин, N-ацетилцистеин и CoQ10. Най-голяма популярност сред тях са придобили ресвератрол и никотинамид мононуклеотид, освен това и работят много добре заедно. За най-ефективен начин на доставка на организма на ресвератрол например се счита интравенозната инфузия.

  Ресвератролът е полифенолно съединение, намиращо се в малки количества в гроздето (само в люспите), червеното вино, фъстъците и боровинките. Има уникални свойства и е важен регулатор на клетъчните защитни механизми. Той също така подобрява мозъчната функция и подобрява контрола на кръвната захар чрез засилване на действието на инсулина.

  В частност, ресвератролът намалява маркерите за мозъчно възпаление, свързани със стареенето и когнитивния спад при възрастни хора. Вероятно една от причините за този ефект е подобряването на механизмите на автофагията. И най-важното е, че ресвератролът е безопасен и не предизвиква странични ефекти.

  Поради на практика безпроблемната доставка на вещества в организма, интравенозната инфузия е отличен ефективен начин да му осигурите антиоксидантната защита, да подсилите работата на митохондриите и да подобрите автофагията. Накратко – да съхраните младостта и отличното си здраве дълги години.

  Автофагия – значение Автофагия е процес открит от Йошинори Осуми. Същността на автофагията се изразява в способността на клетка да отстранява отпадъчни продукти и нежелани съединения. Автофагията е един от ключовете към по-здравословен и дълъг живот.
  Признаци на нарушаване на автофагията – Окислително увреждане.
  – Намалена функция на митохондриите.
  – Намален имунитет.
  – Ускореното клетъчно стареене.
  Подобряване на автофагията Физическата активност и диафрагменото дишане подпомагат автофагията при премахването на клетъчните остатъци. Разнообразната диета е от ключово значение за поддържане на автофагията. Допълнителна подкрепа оказват и добавки като N-ацетилцистеин (NAC) или L-глутатион, както и CoQ10,
  Стимулиране на автофагията чрез интравенозна инфузия Ефективен начин на доставка на организма на ресвератрол се счита интравенозната инфузия. Ресвератролът е полифенолно съединение с  уникални свойства. Намалява маркерите за мозъчно възпаление, свързани със стареенето и когнитивния спад при възрастни хора.

  Често задавани въпроси


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™