REVIV
Запазете час

  Кои дефицити в организма допринасят за наддаване на теглото ви?

  наднормено тегло

  Липсата на хранителни вещества и наднормено тегло на пръв поглед са несъвместими неща, но всъщност не е така. Завишените килограми на тялото често показват не само прекомерен прием на калории, но и възможен дефицит на витамини, минерали и хормонален дисбаланс.

  Недостигът на последните изброени се свързва с метаболитни нарушения, които засягат естествената способност на организма да контролира теглото.

  Причини за наднормено тегло

  Съвсем очевиден въпрос е дали дефицитът на хранителни вещества е причина или следствие от наднорменото тегло, или и двете. И ако това е причината, коригирането на този дефицит ще помогне ли за балансирането на теглото?

  Разбира се балансирането на този дефицит се случва най-ефективно чрез интравенозната терапия, която избягва именно бариерата на стомашно-чревния тракт.

  Съществува теория за хранителния дефицит при затлъстяване, която гласи, че дефицитът на хранителни вещества в организма подпомага увеличаването на теглото. Според тази теория тялото “казва” да продължавате да се храните, докато всичките ви потребности от полезни хранителни вещества не бъдат задоволени, дори ако консумирате твърде много калории.

  Пак според теорията корекциите в храненето може да ви помогнат да отслабнете, но има много предизвикателства (например дефицитът на витамини и микроелементи може да бъде причинен от малсорбация, а не от хранителен дефицит).

  Изучавайки въпроса за връзката между наднорменото тегло и дефицита на хранителни вещества, учените са открили някои модели: хората с различна степен на затлъстяване имат недостиг на следните хранителни вещества – витамини А, D, В1, В12, фолиева киселина, минерали магнезий, желязо, цинк, мед.

  Дефицит на витамин D

  Съгласно проведен метаанализ, разпространението на дефицит на витамин D е по-високо с 35% сред хора със затлъстяване, в сравнение при хора с нормално тегло. Дефицитът на този витамин е рисков фактор за сърдечни заболявания, костна загуба, нарушен глюкозен метаболизъм, метаболитен синдром и диабет, както и всички други видове хронични здравословни проблеми, свързани със затлъстяването. Възможно е също дефицитът на витамин D да допринесе за натрупването на телесни мазнини, като превърне съотношението затлъстяване-дефицит в порочен кръг.

  Учените са изяснили също, че телесните мазнини “крадат” витамин D. Може би поради сложния химичен процес излишната мазнина изисква големи количества допълнителна доза от този витамин, като намалява наличното му количество, необходимо за други процеси.

  Дефицит на витамини от групата B и желязо

  Хората с наднормено тегло също често имат недостиг на витамини от група В (В1, В12, фолиева киселина) и желязо. Проведените изследвания не показват съществуването на пряка връзка между дефицитът на витамин В и желязо и наддаването на тегло. Учените обаче твърдят, че последното може косвено да бъде причинено от анемия (заболяване, при което кръвта не може да пренася достатъчно кислород). Симптомите на това заболяване включват летаргия, хронична умора и физическа слабост.

  Това може да затрудни отслабването, просто защото е трудно да бъдат извършвани всякакви физически усилия и да бъдете физически активни.

  Дефицит на магнезий

  Пряката връзка между дефицита на магнезий и наднорменото тегло е установена от учените. Дългосрочно проучване изследва 18000 възрастни с различно тегло в продължение на 7 години – резултатите сочат, че колкото по-голямо е наднорменото тегло, толкова по-голям е дефицитът на магнезий в организма.

  Магнезият е минерал с много функции в човешкото тяло. Една от тях е регулирането на нивата на кръвната захар. За да се разбере как магнезият влияе на телесното тегло, трябва да се изясни концепцията за инсулинова резистентност. Инсулинът е хормон, който помага за транспортирането на глюкоза (или захар) от кръвния поток до клетките на органите. Когато човек е устойчив на инсулин, тялото му трябва да произвежда повече от този хормон. Разбира се, това го принуждава да консумира повече храна, за да получи тази глюкоза, която от своя страна води до наддаване на излишни килограми.

  Дефицит на мед и цинк

  Медта има ключова роля в метаболизма на мазнините. Недостигът на този микроелемент може да доведе до натрупване на телесни мазнини и наддаване на тегло. Дефицитът на цинк също допринася за натрупване на излишни килограми, а понякога и за резки “падания”. Човек може да свали няколко килограма за една седмица без много усилия. Но след още една седмица тези килограми ще се върнат. Въпреки че диетата и начинът на живот през този период не се променят.

  Трябва да се помни, че простото добавяне на определени витамини и минерали към диетата не е решение на проблема с наднорменото тегло и в някои случаи може да го изостри. Добре е да направите консултация с лекар и да изберете най-ефективния начин за попълване на дефицитите на микроелементи и витамини.

  Един от тези начини е интравенозната терапия REVIV.

  Как да се справим с наднормено тегло

  Менталната подготовка е важна

  Много хора започват да спортуват и да спазват строги режими без да си поставят цели. Истината е, че мотивацията и ясните представи за това колко килограма можете и искате да свалите са съществена част от процеса, колкото спортуването и балансираната диета.

  Елиминирайте храните които ви карат да пълнеете

  Открийте кои са продуктите, които ви карат да пълнеете. Добра тактика е, вместо да се лишавате, да си определите продукт всяка седмица, който да заменяте с негов здравословен еквивалент. 

  Открийте какво ви помага 

  Проучете кой е точният режим за тялото ви на база на индивидуалните му нужди. Съобразете и веществата в него, както и евентуалният им дефицит. 

  Не се подлагайте на гладуване, агресивни диети, или продукти за отслабване.

  Спорт при наднормено тегло

  Излишните килограми няма да си отидат, ако не ги изпратите и с помощта на спортуване. 

  Подобрените навици за сън 

  Начинът, по който спим влияе на теглото ни индиректно. Това е така заради нивата на енергия, които имаме, но и заради определени видове хормони, които тялото ни синтезира по време на будно състояние и сън.

  Често задавани въпроси


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™