REVIV
Запазете час

  Куркумин и ресвератрол – природни тайни за младост и красота

  Куркумиин и ресвератрол

  Куркумин и ресвератрол

  Най-ценните и ефективни ключове за здраве и младост може да са усъвършенствани в лаборатория, но са родени от природата. Сред най-известните такива са куркуминът и ресвератролът, познати с с антиоксидантните си и противовъзпалителни свойства.

  Антиоксидантите и ролята им за здравето и красотата

  През целия ни живот в организма ни се случват множество химически процеси, в хода на които се образуват изключително активни молекули – “свободни радикали”. В неголямо количество (до 5%) свободните радикали (така наречените първични) са необходими за организма за участие в някои физиологични процеси (като защитници в борбата против бактерии, вируси и трансформирани в ракови клетки).

  Но често под въздействието на неблагоприятни фактори количеството на свободните радикали нараства многократно, което ги превръща в истински агресори по отношение на организма ни. И те започват да разрушават всичко, което им попадне.

  Свободните радикали, наречени оксиданти, представляват атоми, молекули или йони, които окисляват всяко съединение, до което се докоснат. Това помага за появата на вторични свободни радикали и веригата се увеличава. Вторичните за разлика от първичните нямат физиологично полезни функции и причиняват оксидативен стрес.  Именно те оказват разрушително действие върху клетъчните структури.

  Днес доказан факт е, че много заболявания са свързани именно с образуването и въздействието на вторичните свободни радикали, в това число и стареенето на кожата.

  Факторите, причиняващи оксидативен стрес:

  • силно ултравиолетово лъчение;
  • тютюнопушене;
  • замърсяване от околната среда;
  • хлорирана вода;
  • прием на антибиотици;
  • компютърни и мобилни екрани (източници на електромагнитно излъчване).

  Природата е дарила живия организъм със собствени защитни средства и системата работи достатъчно добре. Но някои организми не успяват да се справят с лавинообразното образуване на свободни радикали. Тогава е необходима помощ.

  В тази роля влизат антиоксидантите, които работят в две посоки: като “ловци”, неутрализиращи вече съществуващите свободни радикали и възпрепятстват образуването на нови. Антиоксидантите са вещества, бликиращи реакциите от окислението на свободните радикали и възстановяват повредените клетки. Такива са витамини (А, Е, С), танини (зелен чай), биофлавоноиди (най-добре възпрепятстват разрушаването и стареенето на организма), микроелементи.

  Връзката между красотата и антиоксидантите

  С напредването на възрастта под въздействието на фактори от външната и вътрешната среда на тялото, се влошава храненето и хидратацията на всички слоеве на кожата. С възрастта намалява и синтезът на колаген, отговорен за еластичността и “стегнатостта” на кожата, а процесите на нарушаването на структурата й се увеличава. Така постепенно се образуват бръчките. За забавянето на тези процеси е важен комплексният подход в начина на живот, който включва:

  • отказ от вредни навици;
  • консумирането на тъмни плодове (боровинки, грозде), които са наситени на полифеноли (антиоксидантни вещества);
  • консумирането на зелен чай;
  • консумиране на мазна моркса риба и разнообразни растителни масла;
  • използване на козметика с SPF и такава, която предотвратява оксидативния стрес.

  Как да забавим процесите на стареене?

  Активните съставки в козметиката може да подпомогнат запазването на младостта на кожата, като подхранват и хидратират епидермиса, както и синтеза на колагенови влакна на дермата. Научните разработки през последните години обаче показват, че важна роля за забавяне процеса на стареене има не само начинът на живот, но и храненето. Това е една от причините за популярноста на т. нар. средиземноморска диета, базирана на консумацията на големи количества зеленчуци (предимно докмати), зехтин и маслини, червено грозде и червено вино. Като следствие младостта на организма се съхранява по-дълго, по-рядко тези хра страдат от наднормено тегло и живеят по-дълго. Връзката е в растителните антиоксиданти в доматите, маслините, червеното грозде и в други подобни храни. Шампион на антиоксидантната активност в кожата е ресвератролът.

  Ресвератролът и младостта

  Ресвератролът е полифенол, изолиран от екстракт от червено вино (преработен продукт от червено грозде). Той е мощен антиоксидант. Ресвератролът увеличава продължителността на живота на клетките, забавя процесите на фотостареене на кожата, намалява разрушаването на колагена, което може да помогне за повишаване на тонуса и еластичността на кожата и намаляване изразителността на бръчките.

  Всъщност ролята на ресвератрола в растенията е защитна – повишава устойчивостта им към различни стресови ситуации (излагане на UV ъчи и внезапни промени в климата), заболявания и паразити или гъбички.

  Разбира се, несериозно е да разчитаме на червеното вино като най-удобния източник на ресвератрол за организма ни. Приемът на храни съдържащи ресвератрол (малини, боровинки, черница, червено грозде) също не е подходящ като основен източник за набавянето му, тъй като те са с изключително високо съдържание на фруктоза, което означава, че консумацията им в големи количества може да навреди, особено ако имате инсулинова резистентност.

  За предпочитане са по-здравословни източници и прием под формата на добавки. Разбира се най-ефективният начин на доставка на организма на ресвератрол е чрез инфузия.

  Освен да се бори със свободните радикали в тялото, ресвератролът има противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства. Едно от предимствата му е неговият невропротективен ефект, който може да помогне за забавяне или предотвратяване на прогресията на болестта Алцхаймер, съдова деменция или да намали риска от инсулт. Освен това ресвератролът може да премине кръвно-мозъчната бариера и да повлияе положително мозъчния кръвоток.

  Как и защо е полезен куркуминът?

  Какво се крие зад скучната формула C21H20O6 и защо културистите обичат къри – отговорите са ясни. Малко по-късно за тях.

  Преди около 4 хиляди години в Индия открили, че невзрачният корен от куркума не само перфектно оцветява тъканите и подобрява вкуса на храната, но има и много полезни свойства. Индийските лечители използвали куркума като средство за намаляване на интензивното възпаление в организма. До днес в много азиатски страни растението се използва като естествен антисептик.

  Куркуминът е изолиран като самостоятелно вещество преди повече от 100 години, но и до днес продължава да бъде проучван. Куркуминът може да бъде използван в качеството си на спомагателна добавка за болните от диабет тип2, тъй като до известна степен притежава хипогликемичен ефект. Има благоприятен ефект върху дейността на мозъка и помага за укрепване на имунната система. Това се дължи на факта, че молекулите на куркумина могат да се интегрират в клетъчните мембрани, което допринася за увеличаване на плътността на клетъчните стени. Така се повишава устойчивостта на клетката към вируси и гъбички. Изследват се и възможностите на куркумина да предпазва от вредното въздействие на радиацията.

  Веществото, секретирано от куркумата, притежава противовъзпалителни, аналгетични, антиоксидантни, спазмолитични, абсорбиращи, бактерицидни, жлъчегонни свойства.

  Какво прави куркуминът?

  Изследването на куркумина като перспективна биологично активна добавка, показва, че той има благоприятен ефект върху почти всички вътрешни органи и системи – спомага за подобряване на тяхното състояние и функциониране. Така че куркуминът е полезен за:

  • имунитет;
  • стомашно-чревен тракт;
  • черен дроб;
  • мозък;
  • метаболитни процеси;
  • стави и връзки.

  Що се отнася до връзката с красотата, куркумата помага за стегната и еластична кожа. Как? Тя инхибира ензим, който действа на еластина – заедно с колагена те поддържат кожата стегната.

  Защо професионалните спортисти обичат къри?

  В естествената си форма съдържанието на куркумин в корените куркума е сравнително ниско. С течение на времето започнали да извличат активното вещество под формата на стандартизиран екстракт. Станало ясно обаче, че организмът на човек усвоява не повече от 10% от общия обем на веществото. Основната задача била да се намери форма за отпималното му усвояване. Този проблем е решен чрез създаването на препарати с лесно усвояващо активно вещество. А днес и под формата на инфузия.

  Куркуминът се използва активно в спортното хранене, тъй като засилва инсулиновата активност и има противовъзпалителен ефект. Ето защо културистите активно включват къри в диетата си, а основната им подправка за редица други ястия е именно куркумата.


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™