REVIV
Запазете час

  Набавяне на магнезий чрез добавки

  Набавяне на магнезий чрез добавки

  През последните години магнезият се превърна в много популярна хранителна добавка. Но защо се нуждаем от тази добавка в тялото? Кой трябва да го взима? Кои храни съдържат магнезий?

  Необходимо ли е да набавяме магнезий чрез добавки?

  Магнезият е основен елемент, който присъства във всички тъкани на човешкото тяло и е необходим за правилното функциониране на клетките. Ето защо необходимо редовно да се попълва неговият дефицит и под форма на добавки.

  Магнезият е жизненоважен за човешкото тяло, тъй като участва активно в метаболизма и без него ние като цяло не можем да съществуваме. Той участва в около 300 биохимични реакции, които протичат всяка секунда в тялото ни.

  • Магнезият участва в образуването на АТФ молекули – тоест в самия механизъм за получаване на енергия от клетките;
  • Без него метаболизмът на витамините от група В, както и витамин С, е невъзможен; всъщност тези витамини не могат да бъдат от полза за тялото ни без биохимични процеси, включващи магнезий;
  • Взаимодействайки с калций, магнезият влияе върху растежа на костите; намалява болката в ставите, регулира мускулния тонус, премахва спазмите; като цяло е изключително важен за нормалната координация на движенията;
  • Магнезият влияе върху здравината на кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане; елиминира преждевременните сърдечни контракции, т.е. нормализира ритъма;
  • Взаимодействайки с инсулина, насърчава проникването му в клетките, като по този начин регулира нивата на глюкозата;
  • Участва активно в регенерацията на тъканите. Можете да забележите това по това, колко бързо кожата Ви се възстановява от изгаряния или порязвания.

  Почти винаги храната ни не съдържа достатъчно количество магнезий. Затова набавянето им чрез добавки е препоръчителна.

  набавяне на магнезий чрез храна

  Дневна доза за жени

  Препоръчителният дневен прием за жени е 320 mg, за бременни жени 360 mg и за кърмещи жени 390 mg.

  Дневна доза за мъже

  Дневната доза за мъже със средно телосложение е 400 mg, а за едри мъже – 450 mg. До 500 mg са необходими за мъже, които се занимават с тежък физически труд, както и за пушачи и тези, които често пият алкохол.

  Моля, имайте предвид, че дневната доза магнезий за мъже, които редовно спортуват, правят продължителни кардио и силови упражнения, също е най-малко 500 mg.

  Рафтовете на аптеките са пълни с добавки – различни форми на магнезий. Но как да изберете от този огромен асортимент най-добрия, който да задоволи напълно нуждите на Вашето тяло?

  Всъщност има  8 основни форми на магнезий. След като научите за тях подробно, можете да разберете от каква добавка магнезий се нуждаете.

  На какво трябва да обърнете внимание при добавяне на магнезий чрез добавки:

  • За лечение на критична липса на магнезий в кръвта или тялото е необходима тази добавка с магнезий която Вашият лекар препоръчва. Не се опитвайте сами да премахнете острия дефицит, като консумирате някои храни, както и магнезиев хелат или магнезиеви витамини (тези средства са добри за превенция и ще решат проблема само при лека липса на вещество в организма).
  • За да предотвратите появата на дефицит, например в извън сезона, можете да използвате магнезиеви витамини или магнезиев хелат, които органично компенсират малката липса на вещества в организма, помагат на имунната система и ви дават сила.
  • Добре е да набавяте чрез добавки за пушачи. Както и за тези, които извършват тежък физически труд или редовно спортуват. Препоръчително е да приемат магнезиев цитрат или магнезий B6.
  • Тези, които често изпитват силен стрес, при пристъпи на паника или редки случаи на аритмия, Magnesium B6 Antistress се препоръчва на жени по време на бременност.
  • За дете набавянето с чрез добавки се избира индивидуално. Като е важно да се вземат предвид възрастта, теглото, индивидуалните характеристики на детето.

  Храни с високо съдържание на магнезий

  Зеленолистни зеленчуциТе са суперхрани, източник на много витамини и минерали. Зеленолистните зеленчуци като спанак, кейл, марули съдържат малко калории, а могат да предотвратят дефицита на магнезий.
  Ядки и семенаСамо 2 с. л. тиквени семки съдържат 96 грама магнезий, което е около 25% от необходимата дневна доза. Други ядки и семена, съдържащи магнезий са бадемите, слънчогледовите семки, бразилският орех, кашуто, лененото семе, орехите, кедровите ядки. 
  Нискомаслено кисело млякоХраните с високо съдържание на магнезий се комбинират добре с храни с високо съдържание на калций. Ето защо почти всички млечни продукти се препоръчват поради съдържанието им на магнезий. Обезмаслените и нискомаслените продукти са с по-ниско съдържание на калории и са чудесно допълнение към трапезата.
  Бобови храниСъдържат много фибри, витамини, минерали и аминокиселини, разбира се и големи количества магнезий, особено соята и зеления боб едемаме.
  РибаПрепоръчва се поне два пъти в седмицата менюто да включва скумрия, дива сьомга, риба тон, които са богати на магнезий, витамин D и омега-3 мастни киселини.
  Черен шоколадСъдържа антиоксиданти, които помагат за понижаване на кръвното налягане, подобрява кръвопотока и подсилва здравето на сърцето. 30 грама черен шоколад имат само 153 калории и съдържат 11% от дневната доза магнезий.

  Често задавани въпроси


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™