REVIV
Запазете час

  Недостиг на витамини

  Недостиг на витамини

  Състоянието на недостиг на витамини в тялото на човек не бива да бъде подценявано

  Недостигът на витамини може да доведе до авитаминоза, което означава пълна липса на един или няколко витамини в човешкото тяло. А липсата на витамини от своя страна може да доведе до патологични състояния на организма, като нарушаване обмяната на веществата, увреждане на функциите на нервната система и др.

  Хиповитаминозата представлява недостиг на витамини в организма на човека. Най-честите признаци на недостиг на витамини са умора, сънливост, раздразнителност, загуба на апетит. Хиповитаминозата е типична за децата и за възрастни пациенти, над 65 години.

  Етиологията на заболяването

  Основната причина за недостига на витамини е небалансираното хранене на пациента.

  Липсата в диетата на пресни зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, води до недостатъчен прием на витамини в организма на дете или възрастен. По същия начин състоянието на пациентите се влияе от нарушаването на съотношението на мазнини, протеини и въглехидрати в консумираната храна.

  Симптомите на недостиг на витамини могат да се появят при пациенти, които не съхраняват и не приготвят храната правилно. Грешките при термичната обработка на месото и зеленчуците могат да доведат до унищожаване на съдържащите се в тях витамини. Много плодове например не бива да бъдат замразявани, тъй като това води до загуба на всичките им полезни свойства.

  Недостигът на витамини може да се развие при деца и възрастни на фона на повишено физическо натоварване и постоянен стрес. Животът при неблагоприятни климатични условия също не влияе по най-добрия начин на витаминния баланс на организма.

  Недостигът на витамини може да бъде следствие от патология, диагностицирана при пациент. При лезии на стомашно-чревния тракт често се нарушава абсорбцията на витамини в червата. Недостигът се развива по време на прием на някои лекарства (антибиотици, антикоагуланти).

  Симптоми на патология

  Симптомите на недостиг на витамини зависят от няколко фактора. Формата на недостига на витамини (хиповитаминоза) може да бъде лека, умерена или тежка и възрастта на пациента също оказва значително влияние върху клиничната картина на патологията.

  Общите черти на всички видове недостиг на витамини са:

  • намален апетит;
  • повишена умора;
  • сънливост;
  • раздразнителност;
  • пристъпи на гадене.

  Обърнете се към нашия екип за да забравите за тези неприятни състояния!


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™