REVIV
Запазете час

  Ползите от гладуването и как да подпомогнете организма

  Ползи от гладуване

  “Храната трябва да бъде лекарство, а лекарството – храна. Да се храниш, когато си болен, означава да храниш болестта.” Това са думи на Хипократ.

  “Вместо да приемате лекарства, по-добре е да гладувате един ден.” – това пък са думи на Плутарх.

  От древни времена предците ни са правели редовни дни на пост, като са се въздържали от храна, а понякога и от напитки за дълги периоди от време. Хипократ (460 г. пр. н. е. – 370 г. пр. н. е.) и Платон (428 г. пр. н. е. – 348 г. пр. н. е.) говорят за ползи от гладуване в своите древногръцки трактати.

  Парацелз (1493-1541 г.), швейцарски лекар, алхимик и астролог, който заедно с Хипократ е считан за един от основателите на западната медицина, твърди: “Гладуването е най-великото лекарство, а лекарят сме самите ние.”

  Ползи от гладуване чрез постене

  В повечето случаи постът е провеждан умишлено, но не винаги е така. Например, когато човек е болен, тялото му може да го “накара” да гладува. Спомнете си последния път, когато сте имали неразположение като грип например или чревно заболяване – със сигурност не сте имали и апетит.

  Точно чрез загубата на апетит по време на заболяване или нараняване тялото ни се опитва да възстанови баланса и здравето. Чрез гладуването патогените в организма буквално умират от глад, докато възстановителните механизми на тялото са в пълна сила.

  Предците ни в повечето случаи са избирали гладуване (пост) по духовни причини, в опит да “пречистят душата” или да постигнат по-висша степен на осъзнатост. Научно  доказано е, че гладуването действително има ползи както за ума, така и за тялото. Всички знаем как преяждането, обратното на гладуването, може да действа затрудняващо на умствената дейност.

  Според научни изследвания в допълнение към намаляването на талията, гладуването и ограничаването на калориите помагат за увеличаване на продължителността на живота. Според учените това се дължи на активирането на гените SIRT1 и SIRT2. Те произвеждат протеини, които забавят процеса на стареене.

  Ползи от гладуване и ограничаване на калориите (килокалории)

  • Отслабване
  • Укрепване на имунната система
  • Увеличена продължителност на живота
  • Намалено производство на инсулин
  • Повишени нива на адреналин след около 24 часа и в резултат на това повишени нива на енергия
  • Повишена инсулинова чувствителност (пациентите с диабет трябва да се консултират с лекар преди гладуване, тъй като нивата на кръвната захар намаляват)
  • Намаляване на възпалителните процеси в организма
  • Намаляване на окисляването на човешкото тяло
  • Подобрено психично здраве и намалени симптоми на депресия и тревожност

  Протоколи за гладуване

  Гладуването е доброволно решение да не се консумират определени храни или напитки за определен период от време. Всички хора постят през нощта, когато спят (оттук и английската дума “breakfast“ – “прекъсване на гладуването“). Ако имате диабет и други хронични заболявания трябва да се консултирате със своя лекар, преди да започнете гладуване.

  Постенето включва въздържане от всички или от определени храни. Питейна вода, черно кафе и неподсладен чай обикновено са разрешени, но препоръките може да варират. Може да добавите лимон, ягоди или краставици към питейната си вода за допълнителен вкус. Често програмата за гладуване позволява използването на зелен чай, което също подпомага допълнителна загуба на тегло. Някои хора добавят семена от чиа към водата, за да помогнат потискането на апетита.

  Краткосрочно гладуване

  Този тип гладуване обикновено се използва за отслабване и/или нормализиране на нивата на кръвната захар. Когато спазвате краткосрочно гладуване, трябва да изберете период от шест до осем часа през деня, в който е позволено да се храните. Повечето хора избират това да е между обяд и 18:00-20:00 часа. Изследванията показват, че краткотрайното гладуване помага за понижаване на нивата на холестерола, триглицеридите и кръвната захар.

  Обикновен пост

  Обикновеното гладуване е отхвърлянето на всички храни и напитки, които съдържат калории. Реално приемате само вода. Много от привържениците на този вид гладуване го спазват за един, три, седем или десет дни, което допринася за отслабване и детоксикация на организма. В повечето случаи приемът на вода не трябва да надвишава два литра, като пиенето на твърде много вода може да причини електролитни аномалии. Този вид гладуване трябва да се спазва само под пряко наблюдение на лекар.

  Частично гладуване

  То елиминира определени храни. Най-популярната е елиминационната диета, която изключва месото и млечните продукти или други хранителни категории. Пример за частичен пост е “постът на Данаил” (пост според системата на пророк Данаил).

  Първоначално планирана за три седмици, тази шестседмична хранителна програма ви позволява да консумирате плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена, качествени масла и прясна вода. Програмата забранява месото, морските дарове, млечните продукти, алкохола, захарта, пържените храни, хляба с квас (с мая), преработените храни и напитките с кофеин.

  Периодично гладуване

  Някои предпочитат постенето на определени интервали. Например, през първия ден храненето е както обикновено – консумират се около 2000 калории, а на втория ден броят им може да бъде ограничен до 500. “Сити” и “гладни” дни се редуват, както обикновено за кратък период от време като при подготовка за други видове програми за гладуване.

  Гладуване със сок

  Този тип гладуване позволява да премахнете токсините от тялото и да отслабнете. Повечето хора, които избират гладуване със сок, го правят от един до седем дни. Най-добрият залог е да използвате сокоизстисквачка и да комбинирате плодове със зеленчуци за увеличаване на хранителните вещества. Този тип гладуване осигурява на тялото антиоксиданти, които помагат на черния дроб успешно да премахне токсините от него

  Добавки и интравенозни инфузии по време на гладуване

  Независимо по какви причини постите, когато храната е ограничена, организмът се нуждае от допълнителна помощ за поддържане на нивата на хранителни вещества – може да я осигурите чрез прием на различни видове добавки или чрез интравенозни инфузии, осигуряващи основните хранителни вещества, витамини и минерали. С тяхна помощ балансът в организма ви ще бъде поддържан без проблем, което ще осигури необходимата енергия за основните жизнени процеси.

  Например аминокиселините са с основна роля за синтеза на протеини и могат да бъдат полезни за тези, които гладуват. Мултивитамините също са важен елемент в поддържането на здравословен баланс, особено в периоди на ограничаване от храна.

  Магнезият е макроминерал, който трябва да се приема, ако се появят мускулни крампи по време на гладуване. За да се абсорбира най-добре от организма, препоръчваме ви да приемате магнезия като част от състава на коктейлите в интравенозните инфузии. В REVIV са изготвени различни видове коктейли според индивидуалните нужди на организма – те най-добре могат да осигурят балансираната му дейност във всеки период.

  *Гладуването не е препоръчително за хора със стомашно-чревни заболявания, хора със захарен диабет тип 1, бременни и кърмещи жени, хора с хранително разстройство.

  Често задавани въпроси


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™