REVIV
Запазете час

  Работи ли интравенозната терапия с NAD+?

  интравенозната терапия с NAD+

  Кратко описание на интравенозната терапия с NAD+ и изследвания, които са проведени. 

  Ключови точки при интравенозната терапия с NAD+:

  • Терапията NAD+ IV е метод, чрез който могат да се получат потенциалните терапевтични ползи от NAD+.
  • Въпреки наличието на малко литературата до момента, има изследвания, които показват, че терапията с NAD+ IV може да лекува алкохолна и наркотична зависимост, както и болестта на Паркинсон.

  Пероралното приложение на усилваща терапия е по-безопасна от интравенозното приложение.

  След като един от най-популярните водещи на подкаст, Джо Роугън, съобщава за способността си да издържа на болката от краткотрайно капково вливане на NAD+, а световноизвестната поп звезда Джъстин Бийбър разкрива използването на терапията с NAD+ IV за лечение на зависимостта си от наркотици , на някои може е станало интересно да научат дали NAD+ IV терапията наистина работи. NAD+ (никотинамид аденин динуклеотид) IV (интравенозна) терапия, се отнася до инжектиране на NAD+ (разтворен в течност) венозно, за да се повиши концентрацията на NAD+ в кръвния поток, с цел да се придобият терапевтичните ползи от NAD+. Поради главоболието и задуха, които някои хора изпитват при терапията, NAD+ IV често се прилага бавно, измерено на капки.

  Целта на терапията е да повиши нивата на NAD+

  NAD+ е жизненоважна молекула, която се изработва от клетките ни за изпълнение на стотици основни функции. NAD+ и неговата носеща електрони форма NADH са необходими за превръщането на храната, която ядем, в химическа енергия. Нашите нива на NAD+ прогресивно намаляват с напредването на възрастта, което води до заболявания, свързани с възрастта. Въз основа на проучвания, предимно върху животни, повишаването на NAD+ може да възстанови нивата на NAD+, да смекчи свързаните с възрастта заболявания и дори да удължи живота.

  Терапевтичните изследвания NAD+ IV

  Алкохолна и наркотична зависимост

  Голяма част от шума, който се вдигна около терапията с NAD+ IV вероятно се основава на няколко научни статии, публикувани през 1961 г. В докладите, лечението с NAD+ IV (дифосфопиридин нуклеотид) премахвало влечението и симптомите на абстиненция на индивиди, пристрастени към наркотици и алкохол. В зависимост от това дали тези индивиди са имали главоболие и задух, инфузията на NAD+ варирала от 5 до 35 капки на минута. Дори пациенти в състояние на интоксикация са имали незабавни подобрения. Двама от пациентите, които не са били алкохолици, на които е било вкарването интрамускулно на NAD+IV  преди консумация на алкохол, не са имали махмурлук. Тези проучвания могат да са причина Beiber и други да използват NAD+ IV терапията.

  Болест на Паркинсон и депресия

  Има проучвания, които показват, че терапията с NAD+ IV облекчава симптомите на болестта на Паркинсон. Терапевтичното действие на NAD+ върху болестта на Паркинсон е свързано с повишаването на невротрансмитера допамин, който е от съществено значение за движението, което може да бъде неконтролируемо при болестта на Паркинсон. Свързано с повишаване на нивата на допамин проучване, тестващо множество методи за прилагане на NAD+, включително IV, показа, че 93% от пациентите имат подобрения на депресията, макар, че кой от тези пациенти е получил IV инжекции, не е уточнено.

  Последни проучвания

  Едва след пилотно проучване от 2019 г. концентрацията на NAD+ в кръвния поток (плазма) е измерена при IV инфузия на NAD+. Проучването показало, че NAD+ в плазмата не се повишава значително до след 2 часа, което предполага бързото тъканно използване и метаболизъм на NAD+ в рамките на тези 2 часа. Д-р Дейвид Синклер, учен от Харвард, който е съдействал за популяризирането на NAD+, споменава това проучване в Twitter: Много се говори за вливания на NAD. Необходими са повече данни. Проучване, направено на 11 мъже, на които са дадени 750 mg (2 mg/min), показва, че нивата на NAD в кръвната плазма не се повишават през първите два часа, което означава, че NAD бързо се разгражда или поема от клетките. Така или иначе, това е интересно. https://t.co/a8EyW7hCu5 — Дейвид А. Синклер AO PhD (@davidasinclair) 17 ноември 2019 г.

  Плазмени нива на NAD+ по време на IV инфузия.

  Осем участници от мъжки пол получават интравенозни инфузии на NAD+ в продължение на 6 часа със скорост 3 µM/min (общо 750 mg). Нивата на NAD+ не се повишават значително до 2 часа след инфузията. Съвсем неотдавна, в пилотно проучване на 11 пациенти от мъжки пол на възраст между 35 и 55 години, терапията с NAD+ IV подобрила измерванията на когнитивната функция. Авторите на проучванията включват д-р Сюзън Брум Гибсън, която е получила консултантски хонорари от NAD+ Research Inc., и д-р Ричард Местайер, директор на NAD+ Research Inc. и Springfield Wellness Center, който използва IV NAD+ като клинична терапия. Заявления на авторите: „Тези резултати, комбинирани с доклади за случаи при пациенти с болестта на Паркинсон, предполагат, че прилагането на стандартизирана когнитивна оценка е практичен и ефективен начин за установяване на ефикасността на NAD+ IV лечение за клинични състояния, включващи когнитивно увреждане.“

  Неподтвърдени доказателства

  Въпреки че не са научни изследвания, обясненията в книги подкрепят използването на NAD+ IV терапия. В книгата си “NAD Therapy! Твърде добре, за да е истина?” психологът Тео Вервей разкрива, че е лекувал над 6000 пациенти с NAD+ IV терапия. Той предполага, че дефицитът на NAD+ е разстройство от спектъра, проявяващо се в хронична умора, пристрастяване, депресия, стрес, тревожност и хронични заболявания. Освен това, в книгата си „Пристрастяване: Тъмната нощ на душата/Nad+: Светлината на надеждата“, терапевтът Паула Норис Местайер, съпруга на д-р Ричард Местайер и съосновател на NAD+ Research Inc., разказва историята на своите 18 години работa с NAD+ IV терапия, за да помогне на пациентите си да се откажат от алкохола и наркотиците.

  В книгата Норис Мейстайър казва:

  „Нацията ни е в разгара на опиоидна епидемия и независимо от това нашата основна реакция е да предписваме заместителни наркотици, които обвързват пациентите цял живот с метадон или субоксон, при положение, че има друга, напълно естествена възможност за лечение.“ Като цяло, клиничните изследвания и големият брой неподтвърдени доказателства предполагат, че терапията с NAD+ IV може да лекува пристрастяването към алкохол и наркотици, както  и болестта на Паркинсон. NAD+ IV терапията също така изглежда помага при депресия и други психиатрични разстройства. Следователно рекламата зад терапията с NAD+ IV не е само реклама. От друга страна, сега съществуват множество опции за повишаване на нивата на NAD+ и не е ясно дали интравенозното повишаване на NAD+ е най-добрият метод.

  Истинската цел е повишаване на NAD+

  Защо NAD+ се прилага интравенозно?

  Защо NAD+ не трябва да се приема под формата на хапчета? Това е така, защото когато интравенозната терапия с NAD+ се прилага перорално, той се метаболизира толкова бързо, че не достига до кръвния поток. През 1961 г., когато се използва за лечение на индивиди, пристрастени към наркотици и алкохол, интравенозното инжектиране е единственният практически метод за повишаване на NAD+. Оттогава насам учените са открили, че прекурсорите на NAD+, като NR (никотинамид рибозид) и NMN (никотинамид мононуклеотид), могат да се приемат перорално за повишаване на нивата на NAD+ без никакви сериозни краткосрочни странични ефекти.

  NAD+ IV по-добър ли е от прекурсорната добавка на NAD+?

  Докато не бъдат направени повече клинични изследвания, остава неясно кой метод на приложение е по-добър за получаване на ползите от NAD+. Може да се окаже ненужно получаването на директни инжекции. Идеалното проучване би включвало сравнения между клиничните резултати от различни методи за усилване на NAD+. Например, едно проучване може да сравни влечението и симптомите на абстиненция при хора с наркотична и алкохолна зависимост в отговор на NAD+ IV терапия спрямо NMN добавки. Дотогава остава неясно кой метод на приложение е по-добър, но изглежда, че и двата трябва да имат сходни ефекти.

  В анализa на риска и ползата от терапията с NAD+

  Там са прегледани изследванията върху животни и хора относно всички методи за усилване на NAD+. В рецензията авторите заявяват, че „литературата, въртяща се около NAD+ IV, е оскъдна, въпреки широко разпространения маркетинг “против стареене“. В същото време, липсата на проучвания, използващи интравенозно приложение на NAD+, може да се дължи на това, че учените изследователи са избрали да експериментират с прекурсори на NAD+, за да проучат ефектите от усилване на NAD+, което е по-малко инвазивно и не отнема толкова време (може да отнеме часове) като инжекция NAD+ IV. По същата причина хората могат да изберат прекурсори пред интравенозни инжекции.

  Ползи от повишаване на NAD+ в човешкото тяло. Друго нещо, за което трябва да бъде помислено, са разходите. Разходите за фармакологична стимулация на NAD+ може да варират, в зависимост от местоположението на клиниката за терапия с NAD+ IV или компанията за добавки. Въпреки това интравенозната терапия с NAD+ IV е по-скъпа от добавките. В крайна сметка потребителите могат да избeрат NAD+ прекурсори от удобство. Разбира се, има естествени начини за повишаване на нивата на NAD+ като диета и упражнения, но това е друга тема.

  Дозировка, безопасност и регулиране

  Независимо от това как се прилага интравенозната терапия с NAD+ IV, когато става въпрос за получаване на терапевтичните ползи от интравенозната терапия с NAD+, изглежда, че пероралната добавка (с прекурсори) и интравенозното инжектиране трябва да имат подобни резултати. Това разбира се ще зависи от дозировката, която от своя страна ще зависи от това, какво се лекува. Например, за интравенозно лечение на пристрастяване се съобщава за доза от 300-1000 mg/ден NAD+. Tъй като има ограничени изследвания за ефектите на приложение на NAD+ IV терапия  върху стареенето, е трудно да се определи дозата, необходима за потенциално забавяне на стареенето и предотвратяване на свързани с възрастта заболявания. В случай на проучване, на пациент с болестта на Паркинсон са дадени 500-1500 mg/ден IV NAD+ в продължение на около осем дни и са били забелязани облекчаване на симптомите.

  В друго проучване

  Някои пациенти с болестта на Паркинсон са забелязали подобрения на симптомите след прием на 1000 mg/ден NR в продължение на 30 дни. Следователно, дозировката за лечение на заболявания, свързани с възрастта, като болестта на Паркинсон. Може да бъде подобна между NAD+ IV терапия и прекурсорите на NAD+ като NR, но има твърде малко доказателства, за да се направи това заключение.

  За целите на анти-стареенето има много повече проучвания, които да предложат дозировката на прекурсорите на NAD+. Например дозата за NMN изглежда е между 500-1000 mg/ден, в зависимост от възрастта и теглото. Като цяло, що се отнася до безопасността, етапът на прилагане на лекарствената интервенция е най-много изложен на грешки, а интравенозното приложение води до най-сериозните медицински грешки. Интравенозните лекарства са свързани с 56% от грешките при лечението. Ако се прилагат лошо или неправилно, интравенозните инжекции могат да доведат до усложнения като инфекция, увреждане на вените или кръвни съсиреци. Тези усложнения могат да бъдат избегнати чрез перорално приложение, което има много по-малък потенциал за грешки и вредни резултати.

  Прилагането на интравенозни инжекции NAD+ IV терапия се счита за медицинска практика

  Поради което в повечето щати фирмите, които предлагат интравенозна терапия, трябва да бъдат частично притежавани от лекар. За да получите интравенозна терапия, лекарят, асистентът на лекаря или практикуващата медицинска сестра трябва да направи оценка на лицето, което получава лечението. Обикновено един от тези здравни специалисти трябва да приложи терапията. Фармацевт или лекар може съвсем законно да състави лекарствения разтвор, който се прилага. Въпреки това, FDA е разбрала за случаи, при които смесването на лекарства не е в съответствие с държавните разпоредби. Това може да доведе до замърсяване (ако не е приготвено в стерилна среда) и съединения с лошо качество, които могат да доведат до сериозно заболяване или дори смърт. Следователно, ако изберете NAD+ IV терапия, е важно да намерите реномирана клиника, която да следва  държавните разпоредби.

  Източник:

  O’HOLLAREN P. Дифосфопиридин нуклеотид в превенцията, диагностиката и лечението на наркотична зависимост.

  Предварителен доклад. West J Surg Obstet Gynecol. 1961 май-юни;69:213-5. PMID: 13730082 O’HOLLAREN P. Пиридинови нуклеотиди в превенцията, диагностиката и лечението на проблемни пиячи. Предварителен доклад. West J Surg Obstet Gynecol. 1961 март-април;69:101-4. PMID: 13730083. Pérez MJ, Baden P, Deleidi M. Напредък както в основните изследвания, така и в клиничните изпитвания на NAD+ при болестта на Паркинсон.

  Mech Aging Dev. 2021 юли; 197:111499. doi: 10.1016/j.mad.2021.111499. Epub 2021, 11 май. PMID: 33989633. Grant R, Berg J, Mestayer R, Braidy N, Bennett J, Broom S, Watson J. Пилотно проучване, изследващо промените в човешката плазма и урината NAD+ метаболом по време на 6-часова интравенозна инфузия на NAD. Предни стареене Neurosci. 2019 12 септември; 11:257. doi: 10.3389/fnagi.2019.00257.

  PMID: 31572171; PMCID: PMC6751327. Braidy N, Liu Y. NAD+ терапия при свързани с възрастта дегенеративни разстройства: Анализ на ползата/риска. Exp Gerontol. 2020 април;132:110831. doi: 10.1016/j.exger.2020.110831. Epub 2020, 7 януари. PMID: 31917996. Palmer RD, Elnashar MM, Vaccarezza M. Сравнения на прекурсори за повишаване на регулацията на никотинамид аденин динуклеотид.

  Нови подходи за по-добро стареене. Aging Med (Milton). 4 август 2021 г.; 4 (3): 214-220. doi: 10.1002/agm2.12170. PMID: 34553119; PMCID: PMC8444956. Brakedal B, Dölle C, Riemer F, Ma Y, Nido GS, Skeie GO, Craven AR, Schwarzlmüller T, Brekke N, Diab J. Sverkeli L, Skjeie V, Varhaug K, Tysnes OB, Peng S, Haugarvoll K, Ziegler M , Grüner R, Eidelberg D, Tzoulis C.

  Проучването NADPARK: Рандомизирано проучване фаза I на добавяне на никотинамид рибозид при болестта на Паркинсон. Cell Metab. 1 март 2022 г.;34(3):396-407.e6. doi: 10.1016/j.cmet.2022.02.001. PMID: 35235774. Maddox RR, Danello S, Williams CK, Fields M.

  Инициатива за безопасност на интравенозната инфузия: сътрудничество, базирани на доказателства най-добри практики. Също и „интелигентна“ технология помагат за предотвратяване на високорискови нежелани лекарствени реакции и подобряване на резултатите за пациентите. В: Henriksen K, Battles JB, Keyes MA, Grady ML, редактори.

  Напредък в безопасността на пациентите: Нови насоки и алтернативни подходи (том 4: Технология и безопасност на лекарствата). Роквил (MD): Агенция за изследвания и качество в здравеопазването (САЩ); 2008 август PMID: 21249948.

  Основен източник: nad.bg


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™