REVIV
Запазете час

  10 причини да започнете да приемате Q10

  Коензим Q10

  Коензим Q10 е хранителна добавка, подобна на витамин, който се открива във всяка клетка на тялото. В най-висока концентрация се намира в клетките на сърдечния мускул, черния дроб, мозъка и венците. Коензимът е основна съставка, която е от значение за здравето ни. Повечето хора обаче не осъзнават важността на присъствието му в организма и факта, че след 35 години и с възрастта нивото му в тялото ни намалява.

  Това налага нуждата от снабдяване на организма с Q10 почти ежедневно под различни форми.

  Ако не сте сигурни защо трябва да приемате Q10

  Предлагаме ви 10 добри причини:

  1. Наричат коензима “свещите на клетките”, тъй като участва в механизма, отговорен за производството на клетъчната енергия. Ако сравним тялото си с автомобил, храната ни е сравнима с горивото за него, а Q10 е като свещите. Без свещи, няма да се генерира енергия и няма да можем да контролираме тялото си. Точно както превозното средство с пълен резервоар за гориво не може да се движи без запалителния механизъм.
  2. Q10 е изключително мощен антиоксидант. В процеса на производство на енергия, в клетките се образуват и свободни радикали. Които при високи концентрации могат да причинят значителни вреди за здравето. Q10 играе двойна роля в механизма за производство на енергия на клетката. От една страна, помага за увеличаване на производството й. От друга – помага за неутрализиране на свободните радикали, отделяни по време на производствения процес.
  3. Оказва благотворно влияние върху работата на сърцето. Което всъщност е единственият мускул в тялото, който никога не спира да функционира от момента на раждането на човек до смъртта му. Следователно се изисква редовното и непрекъснато снабдяване с енергия. В противен случай нараства рискът от сърдечно-съдови заболявания. Коензим Q10 играе важна роля главно в създаването на енергия в миокардните клетки.
  4. Q10 намалява страничните ефекти от приемането на някои лекарства за понижаване на холестерола, които водят до инхибирането на коензима. Те включват слабост, умора и мускулна болезненост. Следователно, приемането на добавка, съдържаща Q10 може не само да намали тези неразположения, но и напълно да ги предотврати.
  5. Адекватното количество на Q10 в организма е особено полезно за здравето на мозъка. Правилният процес на производство на енергия в мозъчните клетки е от съществено значение за здравословното му функциониране (подобно на сърцето). Коензим Q10, отговорен за производството на енергия и антиоксиданти. Може значително да забави стареенето на мозъчните клетки и да подпомага поддържането на добра мозъчна функционалност.
  6. Q10 има благоприятен ефект върху здравето на венците. Приемането му може да намали значително подуването им, кървенето. Намалява болката и загубата на костна тъкан.
  7. Q10 поддържа имунната система. Коензимът осигурява енергията, необходима за подобряването на функциите на имунната система чрез подобряване на абсорбацията на кислород в клетките. По този начин помага на организма да се справи с външни инфекции.
  8. Q10 доказано помага при чести случаи на мигрена, което може да е показател за дефицит на коензима. В медицинската практика той се използва като част от курса за стабилизиране на кръвообращението на мозъка.
  9. Коензим Q10 подобрява фертилността при мъжете, като се отразява благоприятно на подвижността на сперматозоидите.
  10. Коензимът значително подобрява резултатите при спортистите. По време на спортуване консумацията на кислород в клетките се увеличава. С цел създаването на достатъчно енергия, за да може тялото да функционира на по-висока интензивност. Q10 е съществен компонент в механизма, отговорен за производството на клетъчна енергия. Осигуряването му в достатъчни количества в организма помага за подобряване работата на хората, които редовно имат физически натоварвания.

  Какво влияе върху нивата на Коензим Q10 в организма ни?

  До 25-годишна възраст всичко, от което тялото ни се нуждае, за да поддържа младостта и красотата, синтезира и усвоява без чужда помощ. Разбира се, при условие на правилно хранене и активен начин на живот. След тази възраст обаче способността на биосинтеза постепено намалява. Което е причина към 30-годишна възраст да започнат да се забелязват първите промени, свързани с възрастта. Със сигурност обаче сред познатите си имате и такива, които и на 40 изглеждат по-млади за годините си. Тайната е в “скоростта” на снижението на процесите.

  Какво й влияе?

  Човек, който живее в постоянен стрес, рискува сериозно да увеличи нивото на свободните радикали в организма си. Те от своя страна водят до окислителни процеси. В резултат на това метаболизмът и биосинтезът на аминокиселини се забавят. Резултатът са ранни бръчки, постоянна умора. Сред причините за влошаване на външния вид е и неправилното хранене. Ако в менюто не присъстват достатъчно и разнообразни хранителни вещества.

  Tялото се опитва да компенсира недостига им с увеличаване на обема на храната. Логично следват наднормено тегло, бръчки, нездравословен тен, загуба на еластичност на кожата. Следователно след 25-годишна възраст всеки с наднормено тегло, ранна поява на бръчки или при наличие на медицински показания трябва да обърне внимание на допълнителния прием на коензим Q10 в различни количества.

  Коензим Q10 активира витамин Е, което ускорява процесите на възстановяване, особено на кожата. Затова и много козметични продукти са с високо съдържание на Q10 във формулите си. Наред с тях обаче, експертите препоръчват и вътрешното му приемане. Подобен интегриран подход гарантира най-добрите резултати по пътя на съхраняването на красотата. Бръчките се изглаждат, повърхността на кожата също, тенът се избистря, а еластичността й се възвръща.

  Коензим Q10 е за всички

  За жените

  Днес е трудно да се намери продукт за здравето на кожата. На косата или на венците, без добавен коензим Q10 в съдържанието му. За жените външната му употреба е начин да си осигурят още младост. До такава степен е прието Q10 да е част от продуктите за грижа за кожата, че е наречен коензим на младостта и красотата.

  За мъжете

  Коензим Q10 често се приема като част от някои лечения на стерилитет. Свързани с подвижността на сперматозоидите и на други параметри на качеството на спермата. Ето защо за двойки, които провеждат терапии за забременяване, медицината препоръчва курс прием на този коензим. Разбира се по преценка и предписание на лекар.

  За възрастните хора

  В зряла и в напреднала възраст приемането на Q10 е полезно по дефиниция. Тъй като свързаните с възрастта промени на тялото са причинени от намаляването на количествата на коензима. За да бъде значително забавен процеса на стареене и да бъде възстановена енергията, благосъстоянието. А както и за да се забави настъпването на деменция, помага редовният прием на хранителни добавки с коензим Q10.

  За спортистите

  В спортната практика добавките с коензим Q10 се приемат за:

  • изпомпване (увеличаване на мускулния обем);
  • намаляване на мускулните травми по време на “изсушаване” на мускулите;
  • макар и незначително, помага за увеличаване на времето на изпълнение на упражненията с натоварване, преди да настъпи предела на отказа;
  • ускоряване на адаптацията към алпийски условия и облекчаване на симптомите по време на планинско изкачване;
  • възстановяване на имунната дисфункция, показателите на аеробната издръжливост и силата след заболявания или травми.

  Най-осезаемо приемът на коензима се отразява при начинаещите във фитнеса, спортисти аматьори, юноши и над 50-годишните.

  Как се приема

  Разбира се, добре е да се консултирате със специалист, който да ви препоръча дозата Q10 за конкретните ви нужди. Роля имат много фактори – възрастта ви, наличие на хронични заболявания, на какъв стрес сте подложени. Какво е физическото ви състояние, какви са наличните нива в организма, емоционалното състояние.

  Пероралните добавки обикновено се приемат два пъти на ден в период от 1 до 3 месеца. Но дозата трябва да бъде съобразена след консултация.

  Доставянето му на организма чрез мускулно инжектиране е изключително ефективно, което води до бърз ефект. (Обикновено при пероралното приемане на коензима се изисква редовен прием за определен период. А ефектът е осезаем след три-четири седмици). Освен това то заобикаля изискването за прием след хранене или в определен момент от деня.

  При повишена физическа дейност

  Е отлична профилактика срещу изтощение и снижаване на имунитета. Отнася се и по време на възстановяване след боледуване, включително след Covid-19.

  След като сте наясно, че коензим Q10 присъства във всяка клетка на човешкото тяло. Като осигурява енергия и по този начин участва в дейностите на всички системи в тялото. Вярваме, че ще преразгледате нуждите си от редовния му прием!

  Така ще си гарантирате винаги добро настроение, свежи емоции. Активна мозъчна дейност, физическа сила и издръжливост. А и ще добавите още към красотата си!

  Основни действия на коензим Q10Подкрепа за сърдечно-съдовите заболяванияАнтиоксидантна защита срещу свободните радикалиВажен за хората, които приемат някои лекарства, като статиниПопълва запасите на CoQ10, които намаляват с възрастта
  Свободни радикалиСа силно реактивни молекули, които се появяват в резултат на нормалния метаболизъм, както и от излагане на фактори на околната среда като замърсяването на въздуха, радиация и цигарен дим. Свободните радикали са молекули с нечетен брой електрони, които ги правят нестабилни и силно реактивни. CoQ10 помага за защита срещу свободните радикали.
  АнтиоксидантАнтиоксидантите са съединения открити в естествени храни като пресни плодове и зеленчуци, зелен чай, както и билки и подправки. Предпазват или забавят клетъчното „окисление“. Участва в поддържането на нормалното функциониране на сърцето.
  Коензим Q10Има благоприятен ефект върху здравето на венците. Приемането му може да намали значително подуването им, кървенето. Намалява болката и загубата на костна тъкан.
  Препоръка за приемПероралните добавки обикновено се приемат два пъти на ден в период от 1 до 3 месеца. Но дозата трябва да бъде съобразена след консултация с личен лекар.

  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™