REVIV
Запазете час

  10 ползи от приема на Q10

  Коензим Q10

  Коензим Q10 е хранителна добавка, подобна на витамин, който се открива във всяка клетка на тялото. В най-висока концентрация се намира в клетките на сърдечния мускул, черния дроб, мозъка и венците. Коензимът е основна съставка, която е от значение за здравето ни. Повечето хора обаче не осъзнават важността на присъствието му в организма и факта, че след 35 години и с възрастта нивото му в тялото ни намалява.

  Ето защо е полезно снабдяване на организма с Q10 почти ежедневно под различни форми.

  Ако не сте сигурни защо е добре да приемате Q10

  Предлагаме ви 10 добри причини:

  1. Наричат коензима “свещите на клетките”, тъй като участва в механизма, отговорен за производството на клетъчната енергия. Ако сравним тялото си с автомобил, храната ни е сравнима с горивото за него, а Q10 е като свещите. Без свещи, няма да се генерира енергия и няма да можем да контролираме тялото си. Точно както превозното средство с пълен резервоар за гориво не може да се движи без запалителния механизъм.
  2. Q10 е изключително мощен антиоксидант. В процеса на производство на енергия, в клетките се образуват и свободни радикали. Които при високи концентрации могат да причинят значителни вреди за здравето. Q10 играе двойна роля в механизма за производство на енергия на клетката. От една страна, помага за увеличаване на производството й. От друга – помага за неутрализиране на свободните радикали, отделяни по време на производствения процес.
  3. Оказва благотворно влияние върху работата на сърцето. Което всъщност е единственият мускул в тялото, който никога не спира да функционира от момента на раждането на човек до смъртта му. Следователно се изисква редовното и непрекъснато снабдяване с енергия. В противен случай нараства рискът от сърдечно-съдови заболявания. Коензим Q10 играе важна роля главно в създаването на енергия в миокардните клетки.
  4. Q10 намалява страничните ефекти от приемането на някои лекарства за понижаване на холестерола, които водят до инхибирането на коензима. Те включват слабост, умора и мускулна болезненост. Следователно, приемането на добавка, съдържаща Q10 може не само да намали тези неразположения, но и напълно да ги предотврати.
  5. Адекватното количество на Q10 в организма е особено полезно за здравето на мозъка. Правилният процес на производство на енергия в мозъчните клетки е от съществено значение за здравословното му функциониране (подобно на сърцето). Коензим Q10, отговорен за производството на енергия и антиоксиданти. Може значително да забави стареенето на мозъчните клетки и да подпомага поддържането на добра мозъчна функционалност.
  6. Q10 има благоприятен ефект върху здравето на венците. Приемането му може да намали значително подуването им, кървенето. Намалява болката и загубата на костна тъкан.
  7. Q10 поддържа имунната система. Коензимът осигурява енергията, необходима за подобряването на функциите на имунната система чрез подобряване на абсорбацията на кислород в клетките. По този начин помага на организма да се справи с външни инфекции.
  8. Q10 доказано помага при чести случаи на мигрена, което може да е показател за дефицит на коензима. В медицинската практика той се използва като част от курса за стабилизиране на кръвообращението на мозъка.
  9. Коензим Q10 подобрява фертилността при мъжете, като се отразява благоприятно на подвижността на сперматозоидите.
  10. Коензимът значително подобрява резултатите при спортистите. По време на спортуване консумацията на кислород в клетките се увеличава. С цел създаването на достатъчно енергия, за да може тялото да функционира на по-висока интензивност. Q10 е съществен компонент в механизма, отговорен за производството на клетъчна енергия. Осигуряването му в достатъчни количества в организма помага за подобряване работата на хората, които редовно имат физически натоварвания.

  Какво влияе върху нивата на Коензим Q10 в организма ни?

  До 25-годишна възраст всичко, от което тялото ни се нуждае, за да поддържа младостта и красотата, синтезира и усвоява без чужда помощ. Разбира се, при условие на правилно хранене и активен начин на живот. След тази възраст обаче способността на биосинтеза постепено намалява. Което е причина към 30-годишна възраст да започнат да се забелязват първите промени, свързани с възрастта. Със сигурност обаче сред познатите си имате и такива, които и на 40 изглеждат по-млади за годините си. Тайната е в “скоростта” на снижението на процесите.

  Какво й влияе?

  Човек, който живее в постоянен стрес, рискува сериозно да увеличи нивото на свободните радикали в организма си. Те от своя страна водят до окислителни процеси. В резултат на това метаболизмът и биосинтезът на аминокиселини се забавят. Резултатът са ранни бръчки, постоянна умора. Сред причините за влошаване на външния вид е и неправилното хранене. Ако в менюто не присъстват достатъчно и разнообразни хранителни вещества.

  Tялото се опитва да компенсира недостига им с увеличаване на обема на храната. Логично следват наднормено тегло, бръчки, нездравословен тен, загуба на еластичност на кожата. Следователно след 25-годишна възраст всеки с наднормено тегло, ранна поява на бръчки или при наличие на медицински показания трябва да обърне внимание на допълнителния прием на коензим Q10 в различни количества.

  Коензим Q10 активира витамин Е, което ускорява процесите на възстановяване, особено на кожата. Затова и много козметични продукти са с високо съдържание на Q10 във формулите си. Наред с тях обаче, експертите препоръчват и вътрешното му приемане. Подобен интегриран подход гарантира най-добрите резултати по пътя на съхраняването на красотата. Бръчките се изглаждат, повърхността на кожата също, тенът се избистря, а еластичността й се възвръща.

  Коензим Q10 е за всички

  За женитеДнес е трудно да се намери продукт за здравето на кожата. На косата или на венците, без добавен коензим Q10 в съдържанието му. За жените външната му употреба е начин да си осигурят още младост. До такава степен е прието Q10 да е част от продуктите за грижа за кожата, че е наречен коензим на младостта и красотата.
  За мъжетеКоензим Q10 често се приема като част от някои лечения на стерилитет. Свързани с подвижността на сперматозоидите и на други параметри на качеството на спермата. Ето защо за двойки, които провеждат терапии за забременяване, медицината препоръчва курс прием на този коензим. Разбира се по преценка и предписание на лекар.
  За възрастните хораВ зряла и в напреднала възраст приемането на Q10 е полезно по дефиниция. Тъй като свързаните с възрастта промени на тялото са причинени от намаляването на количествата на коензима. За да бъде значително забавен процеса на стареене и да бъде възстановена енергията, благосъстоянието. А както и за да се забави настъпването на деменция, помага редовният прием на хранителни добавки с коензим Q10.
  За спортиститеВ спортната практика добавките с коензим Q10 се приемат за:
  • изпомпване (увеличаване на мускулния обем);
  • намаляване на мускулните травми по време на “изсушаване” на мускулите;
  • макар и незначително, помага за увеличаване на времето на изпълнение на упражненията с натоварване, преди да настъпи предела на отказа;
  • ускоряване на адаптацията към алпийски условия и облекчаване на симптомите по време на планинско изкачване;
  • възстановяване на имунната дисфункция, показателите на аеробната издръжливост и силата след заболявания или травми.

  Най-осезаемо приемът на коензима се отразява при начинаещите във фитнеса, спортисти аматьори, юноши и над 50-годишните.

  Как се приема

  Разбира се, добре е да се консултирате със специалист, който да ви препоръча дозата Q10 за конкретните ви нужди. Роля имат много фактори – възрастта ви, наличие на хронични заболявания, на какъв стрес сте подложени. Какво е физическото ви състояние, какви са наличните нива в организма, емоционалното състояние.

  Пероралните добавки обикновено се приемат два пъти на ден в период от 1 до 3 месеца. Но дозата трябва да бъде съобразена след консултация.

  Доставянето му на организма чрез мускулно инжектиране е изключително ефективно, което води до бърз ефект. (Обикновено при пероралното приемане на коензима се изисква редовен прием за определен период. А ефектът е осезаем след три-четири седмици). Освен това то заобикаля изискването за прием след хранене или в определен момент от деня.

  При повишена физическа дейност

  Е отлична профилактика срещу изтощение и снижаване на имунитета. Отнася се и по време на възстановяване след боледуване, включително след Covid-19.

  След като сте наясно, че коензим Q10 присъства във всяка клетка на човешкото тяло. Като осигурява енергия и по този начин участва в дейностите на всички системи в тялото.

  Така ще си гарантирате винаги добро настроение, свежи емоции. Активна мозъчна дейност, физическа сила и издръжливост. А и ще добавите още към красотата си!

  Защо тялото се нуждае от Коензим Q10?

  Убихинонът (както е научното наименование на този компонент) участва пряко в образуването на АТФ (аденозинтрифосфорна киселина), благодарение на което всички наши органи получават необходимата енергия. Колкото по-малко Q10 е в тялото, толкова по-високо е нивото на умора и летаргия, които изпитва човек. Съответно, ако дефицитът на убихинон се наблюдава дълго време, това може да доведе до развитие на хронични заболявания.

  Кои органи изискват най-много CoQ10:

  • сърдечна система;
  • черен дроб;
  • мозък;
  • бели дробове.

  Това се дължи на факта, че тези органи и системи изразходват най-много енергия за пълноценното си функциониране.

  Друга важна функция на коензим Q10 е антиоксидантната. Убихинонът не позволява на токсините и токсините да увреждат здравите клетки, което спомага за забавяне на процеса на стареене и развитието на рак.

  Тялото ни може да произвежда коензим Q10, но с течение на времето производството му значително намалява. Допринасят за намаляване на нивото на убихинон в организма и болестта, лекарствата, генетичните аспекти.

  Какви храни съдържат коензим Q10?

  Витамин Q може да се открие в храни като:

  – някои видове риба: сардини, скумрия, пъстърва, сьомга, херинга; говеждо месо; птиче месо: пилешко; яйца; соево масло; зехтин; ядки: шамфъстък, фъстъци; спанак; броколи; карфиол.

  Ето кои са основните ползи на коензим Q10

  • Редовно снабдяване на тялото с това вещество:
  • Q10 помага за намаляване на „лошия“ холестерол и предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания.
  • Помага за нормализиране на кръвното налягане.
  • Подпомага укрепването на мускулите и спомага за увеличаване на тяхната издръжливост.
  • Влияе благоприятно на имунитета по време на сезонни вирусни инфекции.
  • Помага за облекчаване на състоянието на организма при синдрома на хроничната умора.
  • Успешно допринася за забавяне на свързаните с възрастта промени в кожата.
  • Убихинонът участва в повишаване на издръжливостта на организма като цяло, затова се препоръчва предимно на спортисти и на тези, чиято професия е свързана с повишена физическа активност, както и на жителите на екологично замърсени региони. След 40 години Q10 e полезен за всички без изключение.
  Основни действия на коензим Q10Подкрепа за сърдечно-съдовите заболяванияАнтиоксидантна защита срещу свободните радикалиВажен за хората, които приемат някои лекарства, като статини. Попълва запасите на CoQ10, които намаляват с възрастта
  Свободни радикалиСилно реактивни молекули, които се появяват в резултат на нормалния метаболизъм, както и от излагане на фактори на околната среда като замърсяването на въздуха, радиация и цигарен дим. Свободните радикали са молекули с нечетен брой електрони, които ги правят нестабилни и силно реактивни. CoQ10 помага за защита срещу свободните радикали.
  АнтиоксидантАнтиоксидантите са съединения открити в естествени храни като пресни плодове и зеленчуци, зелен чай, както и билки и подправки. Предпазват или забавят клетъчното „окисление“. Участва в поддържането на нормалното функциониране на сърцето.
  Коензим Q10Има благоприятен ефект върху здравето на венците. Приемането му може да намали значително подуването им, кървенето. Намалява болката и загубата на костна тъкан.
  Препоръка за приемПероралните добавки обикновено се приемат два пъти на ден в период от 1 до 3 месеца. Но дозата трябва да бъде съобразена след консултация с личен лекар.

  Често задавани въпроси

  10 важни причини защо е полезно да се приема коензим Q10

  Коензим Q10 е важен антиоксидант, подобен на витамин, който естествено се произвежда от тялото ни. Той е изключително важен за растежа и поддържането на клетките.

  Съединението Q10 се съдържа в митохондриите на клетките ниВ най-висока концентрация Q10 се намира в клетките на сърдечния мускул, черния дроб, мозъка и венците

  Митохондриите имат много важни функции. На първо място те са отговорни за производството на енергия. Също така те предпазват клетките от окислително увреждане и болестотворни бактерии или вируси. С напредването на възрастта нивата му намаляват, както и при наличието на определени заболявания. Можем да си го набавяме чрез храни като месо, ядки и риба и др. : сардини, скумрия, пъстърва, сьомга, херинга; говеждо месо; пилешко; яйца; соево масло; зехтин; ядки: шамфъстък, фъстъци; спанак; броколи; карфиол, но това количество не е достатъчно, за да се запълнят ежедневните нужди. Затова се налага приемът на добавки.

  Ето и 10 ползи от приема му:

  1. Наричат Q10 “свещите на клетките”, тъй като той участва в производството на клетъчната енергия

  Ако тялото ни е автомобилът, храната е горивото за него, а Q10 е свещите. Без наличието на свещи, не е възможно да се генерира енергия и няма да можем да контролираме тялото си. Точно както превозното средство с пълен резервоар за гориво не може да се движи без наличието на запалителен механизъм.

  1. Коензим Q10 е мощен антиоксидант

  При производство на енергия, в клетките се образуват и свободни радикали. Когато те са във високи концентрации, могат да причинят вреди за здравето. Именно тук се включва коензим Q10. От една страна той помага за увеличаване на производството на енергия. От друга – помага за неутрализиране на свободните радикали.

  1. Оказва благотворно влияние върху работата на сърцето

  Нашето сърце е единственият мускул в тялото, който никога не спира да функционира от момента на раждането на човек до смъртта му. Затова е важно редовното и непрекъснато снабдяване на организма с енергия. Коензим Q10 играе изключително важна роля в създаването на енергия в миокардните клетки. Той подсилва сърдечните клетки, които имат високи енергийни нужди.

  1. Q10 притежава способността да намалява страничните ефекти от приемането на статините за понижаване на холестерола, които водят до намаляване на нивата на коензима

  Те включват слабост, умора и мускулна болезненост. Приемането на хранителни добавка, съдържаща Q10 може да намали и напълно да предотврати тези симптоми.

  1. Нужното количество на Q10 е особено полезно за здравето на нашия мозък

  Коензим Q10, който е отговорен за производството на енергия и антиоксиданти е в състояние значително да забави стареенето на мозъчните клетки и в същото време той подпомага поддържането на добра мозъчна функционалност.

  1. Q10 притежава изключителен ефект върху здравето на венците

  С него се предотвратяват подуванията, както и кървенето, намалява загубата на костна тъкан.

  1. Q10 участва в поддържането на имунната система

  Благодарение на Q10 организмът се справя успешно с външните инфекции. Той подсигурява енергия, необходима за подобряването на функциите на имунната система чрез подобряване на абсорбцията на кислород в клетките.

  1. Q10 успешно се справя с пристъпи на мигрена

  Доказано е, че хора страдащи от мигрена, имат дефицит на Q10. Той не само помага за лечение на мигрена, но може и да я предотврати. Коензимът е включен в терапиите за стабилизиране на мозъчното кръвообращение.

  1. Коензим Q10 оказва отразява благоприятно въздействие върху подвижността на сперматозоидите, подобрява фертилността. Допълнителният прием на Q10 помага и може дори да обърне възрастовия спад в качеството и количеството на яйцеклетките при жените
  2. Доказано е положителното въздействие на Q10 за подобряване на спортните резултати

  Знаем, че при спортуване консумацията на кислород в клетките се увеличава. Коензим Q10 участва в производството на клетъчна енергия. Осигуряването на Q10 в достатъчни количества в организма помага при хора, които извършват редовни физически натоварвания.


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™