REVIV
Запазете час

  6 знака, че имунитетът ви се нуждае от подкрепа

  отслабен имунитет

  Преходните сезони, както наричаме пролетта и есента, са изпитание за всеки отслабен имунитет. Адатацията към новите климатични условия и ускорения ритъм на ежедневието изисква силен имунитет. Затова първата и основна задача в следващите седмици е да се погрижите за имунитета си. По пътя към възстановяване на пълния му потенциал включваме освен създаването на нови полезни навици, също и приема на някои добавки, витамини, минерали, както и интравенозни инфузии. Последните оказват съществен принос за здравето и силата на имунната ни система.

  Ако имате някой от следните симптоми, вероятно имате отслабен имунитет:

  Често получавате инфекции

  Разбира се, не е странно да настинете няколко пъти през зимата. Но ако хващате всяка нова вълна на вируса или боледувате по-дълго от останалите, това може да е знак, че имунната ви система има нужда от помощ. Хронична или повтаряща се кандидоза, язви в устата, инфекции на пикочните пътища или гъбични кожни инфекции също могат да бъдат признаци.

  Американската академия по алергия, астма и имунология извежда някои предупредителни признаци, които могат да бъдат симптоми на отслабен имунитет:

  • повече от четири отделни инфекциозни ушни заболявания годишно при лице на възраст над четири години;
  • рецидивираща пневмония;
  • имате хроничен синузит или повече от три епизода на бактериален синузит годишно;
  • необходимостта от профилактично използване на антибиотици за намаляване на честотата на инфекциозни заболявания;
  • необичайно тежко заболяване при обикновени бактериални инфекции;
  • необходимост от повече от два курса антибиотици годишно при възрастен.
  Страдате от алергии

  Разбира се, може да имате хроничен проблем като сезонна сенна хрема или алергия към прах или домашни любимци. Но ако очите ви сълзят често, изпитвате болки в ставите, кожни обриви или имате непоносимост към определени храни, може да се наложи да обърнете по-специално внимание на имунната си система.

  Имате проблеми с червата

  Ако често страдате от диария, подуване на корема или запек, това може да означава проблем със стомашно-чревния тракт. Червата ви съдържат огромен брой клетки на имунната система. Тези клетки заедно изграждат свързаната с червата лимфоидна тъкан и представляват около 70% от вашата имунна система. По този начин постоянните храносмилателни смущения могат да показват наличието на проблеми с имунната система.

  Раните ви зарастват бавно

  Ако кожните лезии се лекуват по-дълго от обикновено, имунната ви система може да не работи перфектно. Регенерацията на кожата (за да заздравее раната) изисква здрави клетки на имунната система.

  Постоянно се чувствате уморени

  Това състояние може да има няколко причини. Може би сте притеснени, преуморени или просто не спите достатъчно. Вероятна е и медицинска причина като анемия. Но ако усещането за изтощение не изчезва дори след като балансирате съня си и се погрижите за анемията, това може да означава, че тялото ви се опитва да спести енергия за отслабена имунна система.

  Не прекарвате достатъчно време на пряка слънчева светлина

  Това всъщност не е симптом, а по-скоро причина. Ако обаче случаят е такъв, тогава трябва да сте наясно, че имунната ви система може да е отслабена. Кожата абсорбира ултравиолетовата светлина от слънцето, за да произведе витамин D, важен регулатор на имунната система.

  Как да подсилите отслабената имунна система

  Ако забележите признаци на отслабване на собствената си имунна система, време е да вземете съответни подходящи мерки за възстановяването й. Консултацията с лекар е задължителна, за да определите дали има някаква скрита причина зад вашите имунни проблеми. За да подобрите работата на организма си, има някои важни стъпки в стратегически план.

  Яжте здравословна храна

  Функционирането на цялото тяло, включително имунната система, зависи от качественото хранене. Избягвайте пържени и преработени храни, тъй като е по-вероятно да причинят възпаление. Ограничете приема на добавени захари. Захарта не само предизвиква каскада от възпаления в тялото, но също така може да потисне определени видове имунни реакции. Добавете в храненето си предимно пълнозърнести храни. Яжте много плодове и зеленчуци: полифенолите в тях могат да помогнат за намаляване на възпалението и да засилят имунния отговор.

  Умерено физическо натоварване

  Достатъчно са доказателствата, че редовната физическа активност е полезна за имунната система. Упражненията увеличават производството на макрофаги, клетки на имунната система, които улавят и унищожават вредни организми като вируси или бактерии. Освен това подпомага кръвообращението, като влияе положително на лимфния метаболизъм. Лимфата се движи през телесните ви тъкани, премахвайки нежелани замърсители като токсини, бактерии и отпадъчни продукти. Освен това физическата активност кара тялото да отделя ендорфини, които могат да помогнат за справяне с пренапрежението.

  Важно е да се натоварвате умерено, тъй като пренапрежението може да доведе до изтощаване на имунитета. При вече отслабен имунитет трябва да бъдете още по-внимателни и да избягвате прекалено чести или прекалено интензивни упражнения. Не забравяйте също така да отделяте достатъчно време за възстановяване между тренировките. Ако сте постоянно жадни, уморени повече от обикновено или чувствате мускулна болка, която продължава по-дълго от обичайните ден или два, може да се наложи да си вземете един ден почивка или да намалите интензивността на физическите си дейности.

  Достатъчно дълбоко възстановяващ сън

  Популярен факт е, че възрастните се нуждаят от поне седем часа сън на нощ. Недостатъчната продължителност на съня активира възпалителни процеси и влияе негативно на способността на организма да се бори с инфекциите. За да балансирате съня си, може да спазвате прости правила: изключвайте електронните устройства няколко часа преди лягане; съхранявайте ги извън спалнята; поддържайте стаята тъмна и прохладна; събуждайте се и заспивайте приблизително по едно и също време всеки ден; излизайте сутрин на чист въздух, така че производството на мелатонин естествено да съвпада с необходимите циркадни ритми.

  Редуцирайте нивата на стрес

  Хроничният стрес може да увеличи интензивността на възпалителните процеси в тялото. Може също да намали снабдяването с клетки на имунната система, които помагат на тялото да се бори с инфекцията. Изследователите са установили, че хората, които са подложени на значително ниво на стрес, са по-податливи на настинки.

  Попивайте слънчевите лъчи

  Ако една от причините, поради които смятате, че имунната ви система може да е отслабена, е, че изкарвате твърде много време на закрито, може би вече осъзнавате важността на слънчевата светлина. Тя стимулира производството на витамин D, който е важен за имунитета, и засилва клетките, участващи в имунния отговор на организма. Разбира се, бъдете внимателни и избягвайте твърде дългото излагане на слънчева светлина, което вече може да бъде опасно. Стремете се да бъдете на слънце за 15-20 минути на ден и ползвайте слънцезащитни продукти. Витамин D е един от най-важните витамини, които влияят на имунната система. Проверявайте нивото му и го оптимизирайте.

  Приемайте достатъчно витамин С

  Доказано е, че при хора, подложени на повишени нива на физически стрес, витамин С намалява риска от настинка с 50%. Проучванията показват, че редовният прием на поне 200 mg витамин С като хранителна добавка може да помогне за намаляване на продължителността на настинката или за намаляване на тежестта на симптомите.

  ЕКСТРА ПОМОЩНИЦИ ЗА СИЛЕН ИМУНИТЕТ

  Когато променяте начина си на живота с цел да подкрепите имунитета си, безценна помощ оказват помощници като добавки и интравенозни инфузии, съдържащи важните за здравето ни витамини и хранителни вещества.

  Интравенозни инфузии

  При много възрастни заниженият имунитет може да се дължи не само на възрастта, но и на липсата на вещества като витамин D3, витамини от група В, цинк, селен и други. Според проучванията е доказано, че приемът им чрез интравенозна инфузия може гарантирано да повиши имунитета при възрастните – веществата веднага постъпват в кръвния поток, действието им е моментално, а усвояването им от организма е пълноценно. Според индивидуалните нужди за балансиране на микроелементите за бързото повишаване на имунитета, може да се изготви съответния коктейл. Венозното вливане осигурява 100%-ово усвояване на веществата, тъй като това е начинът да бъде преодоляна бариерата на стомашно-чревния тракт.

  Адаптогени

  Някои храни и хранителни добавки могат да помогнат на имунната система да достигне ниво, при което ще работи най-ефективно. Такива са адаптогените например. Това са растения, които се използват в китайската и аюрведическата медицина от векове. Те имат неспецифичен ефект, “нормализиращ” функционирането на тялото, независимо от посоката на отклонението от нормата, причинено от стресовия фактор. Имат положителен ефект върху общата устойчивост на организма, намалявайки чувствителността към стресови фактори. Популярни адаптогени са родиола, ашваганда, жен-шен.

  Мелатонин

  Мелатонинът е хормон, който започва да се произвежда с настъпването на нощта, сигнализирайки на тялото да се подготви за сън. Освен че мелатонинът е антиоксидант и противовъзпалителен агент, доказано е също, че намалява оксидативното увреждане и оказва значителна помощ в регулирането на циркадните ритми на тялото.

  Куркума

  Куркумата съдържа куркумин, вещество, за което е доказано, че намалява възпалението в тялото. Използването му е особено подходящо в сезона на грипа и настинките при отслабен имунитет.

  Преди да направите някакви промени в храненето си или физическата активност, винаги е разумно да се консултирате с лекар. Това е съществена част по пътя на постигане на добро здраве при отслабен имунитет.

  Балансирана диетаСъстоянието на тялото зависи от качеството на консумираната храна. Като начало трябва да се изключат преработени и пържени храни. Увеличете приема на пресни зеленчуци и плодове, както и здравословни мазнини.
  Спортни тренировкиФизическата активност е изключително важна за здравия имунитет, тъй като се подобрява производството на имунни клетки, които унищожават различни бактерии и вируси, които влизат в тялото.
  Възстановете съняЗа да се чувствате добре, трябва да спите поне 7-8 часа на ден.
  Намалете стреса Хроничният стрес е основната причина за възпаление и намалява броя на имунните клетки в тялото.
  Попълнете липсата на витамин С (ако има такъв)Доказано е, че този микроелемент намалява риска от развитие на настинки с 50%.

  Често задавани въпроси


  Всички продукти представени на сайта са хранителни добавки и не предотвратяват заболявания. Представените продукти не могат да се използват като заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. Материалите на сайта са създадени с информативна цел и не представляват медицински съвети или медицински консултации. Винаги се консултирайте с лекар, преди започването на която и да било от процедурите. Всички терапии са специално разработени от REVIV. Графичните знаци и визиите са създадени с маркетинг цели и не показват реалния вид на продуктите.

  Powered by Webstation™